Az országos telefonos ügyfélszolgálaton is tájékoztatnak a családvédelmi akciótervről

telefonos Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az országos telefonos ügyfélszolgálat 1818-as telefonszámán keresztül is lehet tájékoztatást kérni a családvédelmi akcióterv részleteiről – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten.

Novák Katalin emlékeztetett, két hét múlva, július elsején életbe lép a családvédelmi akcióterv négy pontja. A babaváró támogatás, a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kamattámogatott kölcsön használt ingatlanokhoz, a jelzáloghitelek elengedésének kibővített változata, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása.

hirdetés

Emellett folyamatosan zajlanak a bölcsődefejlesztések. Január elsejétől pedig elindul a nagyszülői gyed és a négygyermekes nők személyi jövedelemadó (szja) mentessége is – fűzte hozzá. A lehetőségek iránt fokozott az érdeklődés. A kérdésekre pedig az országos telefonos ügyfélszolgálaton keresztül is választ lehet kapni. A hét minden napján 24 órában ingyenesen hívható 1818-as telefonszámon, valamint chaten és e-mailen keresztül is – ismertette az államtitkár.

Hozzátette, az ügyfélszolgálat évente mintegy 70 ezer hívást fogad családokat érintő témákban. Az utóbbi időben pedig körülbelül 10 ezer megkeresés futott be a családvédelmi akciótervvel kapcsolatban. Az ügyfélszolgálat dolgozóit az államtitkárság munkatársai készítették fel. Így akár speciálisabb részletkérdésekre is választ tudnak adni, illetve utánanéznek a bonyolultabb felvetéseknek – mondta Novák Katalin.

Kitért arra, hogy a leggyakrabban felmerülő kérdésekre a csalad.hu honlapon is választ lehet találni. Ez a felület azonban nem interaktív, kérdezni nem tudnak az érdeklődők. Az államtitkár – kérdésre válaszolva – közölte, a legtöbb megkeresés a babaváró támogatással és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával kapcsolatban érkezett. Arra a felvetésre, hogy a bankok készen állnak-e, azt mondta, hónapok óta kapcsolatban vannak a Magyar Bankszövetséggel. Úgy látják, hogy a bankrendszer legtöbb képviselője készen áll.

Novák Katalin kiemelte, a magyar családtámogatási rendszer rendkívül gazdag, és 2010 óta folyamatosan bővül, ami tükröződik a jövő évi költségvetésben is, hiszen 2020-ban már 2200 milliárd forintot fordítanak családtámogatásra, amely két és félszerese a tíz évvel ezelőttinek. Azt szeretnék, hogy a gyereket vállaló fiatalok, valamint a már gyereket nevelő családok évről évre könnyebben élhessenek – számolt be az MTI.

hirdetés

Szóljon hozzá!

9 + 1 =