Horgászati tilalom lépett életbe több folyószakaszon

horgászati Forrás: Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége, mint a Hortobágy-Berettyó és Hármas-Körös folyók halgazdálkodási (horgászati) hasznosítója, a levonuló rothadó belvizekkel terhelt oldott oxigén hiányos vizek miatt a menekülő halállomány védelme érdekében általános horgászati tilalmat rendelt el 2019. június 16-án.

A KHESZ tilalom feloldásáról szóló hivatalos hirdetményének kiadásáig:

hirdetés
  • a Hortobágy Berettyó folyón az ecsegfalvi közúti hídtól lefelé a Hármas-körösi torkolatig,
  • a Hármas-Körös folyón a Hortobágy-Berettyó folyó torkolatától lefelé a Hármas-Körösbe torkolló csatornák hullámtéren belüli részén, továbbá attól a folyásiránnyal lefelé és felfelé számított 100 méteren

az általános horgászati tilalom ideje alatt horgászeszközökkel tartózkodni és horgászati tevékenységet folytatni tilos. A tilalom megszegése azonnali hivatásos halőri intézkedést és területi jegybevonást von maga után.

Az elmúlt napokban vízminőségi problémákból adódó, jelentős mértékű halpusztulással járó havária helyzetet észleltek a Hortobágy-Berettyó folyó teljes szakaszán. A szövetség a folyón levonuló fekete színű, kellemetlen szagú víz vizsgálata során megállapította, hogy a vízben lévő oldott oxigén mennyisége szakaszonként olyan kritikusan alacsony értéket mutat (helyenként 0,5 mg/l alatt), amely a halak (és más vízi élőlények) minimális életfeltételeit sem elégíti ki.

Értesítették a hivatalos szerveket, közte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságot, amely segítőkész hozzáállással a lehetőség szerinti kármegelőzési beavatkozásokat megtette. A betorkolló csatornákon keresztül megemelt mennyiségben friss víz bevezetését rendelte el a Hortobágy-Berettyó folyóba.

A nagy mértékű halelhullással járó vízminőségi problémák valószínűsíthető oka, hogy az utóbbi hetek esőzései miatt a hullámtérben már jelentős mennyiségben felnőtt zöld növényzet víz alá került. A hirtelen jött kánikulai melegben pangani, rothadni kezdett. A szerves anyag-terhelést jelentősen fokozhatta a gazdasági területekről beemelt magas tápanyagtartalmú belvíz, amely további oxigéncsökkenést eredményezett.

A halőrök állandó vészhelyzeti felügyeletet látnak el a vízminőségi problémákkal sújtott szakaszokon. A folyamatos monitoring vizsgálatokat pedig kiterjesztettük a Hármas-Körösre és az érintett holtági vízterületekre (Kákafoki-holtág).

Forrás: Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!