Izsó Gábor: hamarosan elindulhat a börtön építése

izsó gábor békésen Fotó: Körös Hírcentrum

A közelmúltban Békés képviselő testülete is megtartotta soron következő ülését. A legfontosabb tárgyalt napirendi pontokról a település polgármesterét, Izsó Gábort kérdeztük a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

Hallhatták többek között a Békési Városi Rendőrkapitányság beszámolóját a város közbiztonsági helyzetéről. Elégedettek a rendőrség munkájával. Azt kiemelte a városvezető, hogy tavaly Békés megyét választották az ország legbiztonságosabbjának. Statisztikai adatok sora alapján érdemelte ki a megye ezt a címet. A megyén belül pedig Izsó Gábor szerint a városa talán a legbiztonságosabb. Kisebb összezörrenéseken kívül nagyobb bűneset tavaly nem történt. A lakosság habitusa, a rendőrség és polgárrőség munkája mind hozzájárul ehhez. Vannak olyan egyházi szervezetek, amelyek a leszakadó rétegekkel foglalkoznak, az ő karitatív munkájuk is nagyon fontos.

hirdetés

A gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2018. évi ellátásának átfogó értékelése szintén megtörtént az ülésen. Ezzel kapcsolatban kifejtette Izsó Gábor, hogy igen széleskörű feladatról van szó, amelyet járási szinten végeznek. A város egyik legnagyobb intézményéről van szó. A feladataik rendkívül összetettek. Az idősek napközi ellátásától kezdve az étkeztetésen át a demens ellátásig sokféle módon segítenek az érintetteknek. Az eredményességről nehéz beszélni, hiszen az leginkább akkor látszódna, ha nem végeznék el a munkát.

A kulturális intézmények tevékenységéről szintén ezen az ülésen hallhattak beszámolót a képviselők. A Kecskeméti Gábor Kulturális, Sport és Turisztikai Központ a város több kisebb intézményét, létesítményét kezeli. Magas színvonalon végzik a munkát a szakemberek, rengeteg pályázatot nyertek meg. Ebből a forrásból pedig számos szakkört, fejlesztést bonyolítanak le. Emellett több városi nagyrendezvénynek is ezen intézmény kollektívája a házigazdája.

A Békési Férfi Kézilabda Kft. 2018. évi tevékenységével kapcsolatban büszkén osztotta meg a városvezető, nagyon komoly utánpótlásbázist tartanak fent. Mintegy 180 gyermeket mozgatnak meg a különböző korosztályokban. Az ifjúsági csapatok az ország négy legjobbja között vannak rendszeresen. A felnőtteknél idén sajnos sok volt a sérült, ezért végeztek hátrébb a tabellán. Viszont mivel aránylag kis költségvetésből dolgoznak, erre az eredményre is nagyon büszke a város.

A testületi ülés témái mellett arról is beszámolt a polgármester, hogy az épülő börtönről is vannak friss információk. Néhány héttel ezelőtt kerühetett sor egy nagyszabású egyeztetésre. Megnézhették a terveket, amelyek még nem nyilvánosak. A tervek benyújtása után az építési engedély kiváltására kerül sor. Mivel kiemelt kormányzati beruházásról van szó, valószínűleg hamar megkaphatják majd az építtetők. Egy állami céget hoznak létre az építésre, amely összesen öt börtönt épít fel az országban. Mindet hasonló méretekkel, a börtönök 500 fő befogadására lesznek alkalmasak. Izsó Gábor abban is reménykedik, hogy az új intézmény további munkahelyeket teremt majd, valamint az enyhébb büntetési fokozatban lévő elítéltek a város üzemeltetésében is részt tudnak majd venni.

Az Izsó Gáborral készült teljes interjút itt meghallgathatják:

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 2 = 1