Lehetséges, hogy ismét szükség lesz szúnyoggyérítésre Békéscsabán

repülő, szúnyoggyérítés, szúnyogirtás Fotó: Körös Hírcentrum (illusztráció)

A Közgyűlésen a napirendi pontok megtárgyalása előtt a malom ügyén kívül, a keddi szúnyoggyérítésről is szó esett.

hirdetés

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta a gyérítéssel kapcsolatban, hogy módosították a 2011. évi CXXVIII-as törvényt amely így szól: „A hivatásos katasztrófavédelmi szerv központi szerve vezetője irányítja az országos szúnyoggyérítési program keretében a szúnyoggyérítéssel kapcsolatos feladatok ellátását.”

hirdetés

2017 elejétől az önkormányzat már nem kötött vállalkozási szerződést, a gyérítéssel kapcsolatban. Az időjárás miatt június 1-jén országosan kialakult egy komoly szúnyoginvázió, aminek kapcsán a katasztrófavédelem megbízásából egy cég végzett szúnyogtérítést június 5-én és 7-én a levegőben és földön egyaránt. Ennek ellenére, pont a pünkösdi hosszú hétvégén sokan érzékelték, hogy az invázió alig mérséklődött, országosan és Békéscsabán is.

A pünkösd utáni első munkanapon a Városüzemeltetési Osztály felvette a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelemmel, a feladatot ellátó céggel és kérték, hogy rövid időn belül ismételjék meg Békéscsabán a szúnyoggyérítési munkálatokat. Aznap a hivatal azt a választ kapta, hogy a beosztásuk alapján csak két vagy három hét múlva tudnának eljönni. Így a Városüzemeltetési Osztály közös megegyezés alapján egy magánvállalkozót vont be.

Egy árajánlat bekérését, valamint a visszaigazolást követően, vasárnap a naplemente előtti időszakra kérték a gyérítést, ami önkormányzati forrásból lett finanszírozva. A méhészek kiértesítését követően minden készen állt a feladat elvégezésre. Sajnos a viharos időjárás közbeszólt, így sem a légi, sem a földi szúnyoggyérítés nem valósulhatott meg. A hétfői újra egyeztetés után, kedden sikerült a munkálatokat elvégezni. Jól látható eredménye lett az önkormányzat saját hatáskörű, gyors intézkedésének, hiszen immár kevesebb a szúnyog.

Az időjárási előrejelzéseket tekintve, lehetséges, hogy ismét szükség lesz egy magáncég bevonására, és Szarvas Péter elmondta, amennyiben így lesz a saját hatáskörükben megismétlik a gyérítést.

hirdetés

Szóljon hozzá!

73 − 69 =