Iskolai csapatokat készít fel a 21. századi oktatásra a Microsoft

Fotó: Pixabay

A Microsoft Magyarország keresi azokat a változásra nyitott iskolákat, akik a jelen kihívásait felismerve készek aktívan tenni azért, hogy megtalálják a saját megoldásaikat a jövőbe vezető úton. Az Innovatív Iskola Programra következő tanévére a csapatukat összefogó intézményvezetők jelentkezhetnek. A leginkább inspiráló munkát végző, XXI. századi megoldásokat alkalmazó iskolák igazi referenciasulikká válhatnak!

Szemléletformálás, vízióalkotás, XXI. századi tanítás, inspiráló szakmai közösség és a legjobb gyakorlatok megosztása – erről szól a Microsoft Innovatív Iskola Program következő éve, amelyre már lehet jelentkezni. Olyan iskoláknak szól a program, ahol már felismerték, hogy itt az ideje a változásnak, ahol nem kérdés, hogy a XXI. század kihívásaira huszonegyedik századi oktatási módszerekkel lehet válaszolni. Ahol a tantestületben megvan az elhatározás arra is, hogy a saját megoldásaikat is kipróbálják – a digitális eszközök és a technológia lehetőségeit kihasználva.

Tavaly több, mint 120 iskola jelentkezett a programra. A Microsoft Innovatív Iskola Programként indult kezdeményezés immár negyedik évfolyamába lép és valódi szakmai közösséggé fejlődött, amelyben mind a résztvevő igazgatók, mind a pedagógusok folyamatosan fejlesztik a tudásukat, megosztják az ismereteiket és képesek segíteni a programhoz újonnan csatlakozni kívánó kollégáiknak is. A korábbi évfolyamok résztvevői közül mostanra többen képzőként adják tovább a megszerzett tudást kollégáiknak, aktív tanuló közösséget teremtve ezzel. A Microsoft tapasztalatai szerint a program akkor igazán hatékony, ha egy iskolát egy csapat képvisel: az intézmény vezetője és egy gyakorlott pedagógusa, továbbá a fejlődésre nyitott, pályakezdő kollégájuk (akit dedikált gyakornoki program vár) és a rendszergazda.

A program négy pillérre épül: a vezetőkre, akiket a vízióalkotásban, stratégiai gondolkodásban segít; az expert tanárok tapasztalatára, akik már a birtokában vannak annak a gyakorlati tudásnak, amellyel 21. századi módon taníthatnak és akik közül néhányan részt vettek abban az óriási munkában, amelynek eredménye mostanra egy hiánypótló, MIE Akadémia néven publikált kurzussorozat; a pályakezdő tanárokra, akik gyakorlati képzésen sajátíthatják el a modern oktatás szemléletét és fogásait; végül az iskolai rendszergazdákra, aki mindennek a feltételeit tudják megteremteni. E négy pillérből áll össze egy erős és inspiráló, saját útját járó szakmai közösség.

„Az oktatás 21. századivá tétele a tudás megosztására épülő, kreatív folyamat. Nem csak a digitális oktatási módszerek ismerete, hanem a változásra való nyitottság, a szemléletváltás és a vízió is fontos – a digitális készségek mellett természetesen. Az Innovatív Iskola Program erős szakmai közösségére építve teremthetjük meg a 21. Századi oktatást Magyarországon” – emelte ki a program lényegét Merényi Ádám, a Microsoft Magyarország oktatási üzletágvezetője.

 

Szóljon hozzá!

29 − 21 =