Múzeumok Éjszakája: egy alig látott Munkácsy-festmény is kiállításra kerül

munkácsy, gyarmati Fotó: Körös Hírcentrum - archív felvétel

Egy szinte évtizedek óta nem látott Munkácsy-kép kiállítása és egy új időszaki tárlat megnyitása garancia lehet arra, hogy ez a Múzeumok Éjszakája is sokáig megmaradjon a békéscsabaiak emlékezetében.

hirdetés

De ez is a cél – kezdte Gyarmati Gabriella, a múzeum művészettörténésze. A Múzeumok Éjszakája egy olyan program, amely során az intézmények a legjobb formájukat kívánják hozni. A Munkácsy csordultig telt eddig minden évben. És természetesen arra törekszenek, hogy amennyire lehetséges, ez az érdeklődés a következő hónapokban is kitartson.

hirdetés

A festmény, amely egy hónapra saját termet kapott a Munkácsyban, a közel hetven éve eltűnt Pulitzerné című arckép. Gyarmati Gabriella megosztotta, hogy egy olyan magánszemély birtokában van ez a kép, aki egy erdő közepén lévő, igen eldugott, ám annál csodálatosabb kúriában él. Szebbnél szebb, és értékesebbnél értékesebb festmények, bútorok díszítik a házat. Egy igazi paradicsom a művészetkedvelők számára. Innen kapták meg néhány hétre ezt a képet. A bemutatásra közvetlenül a rendezvény megnyitója után kerülhet sor.

Az este folyamán nyílik meg a múzeum új időszaki kiállítása, az est tematikáját adó Túl édes – A giccs határai című tárlat. Ezzel kapcsolatban elárulta a művészettörténéz, hogy még a kollégák között is szinte vitát váltott ki, mely tárgyak merítik ki a giccs fogalmát, és melyek a szép darabok. Arra törekedtek, hogy a művészet peremterületeit is behozzák, az irodalmat, a zenét, a filmet. Ezekkel összefüggésben vizsgálták a giccs természetét. A megnyitó maga is különleges lesz, a szakmai megnyitó helyett ezúttal Bartus Gyula hangja kíséri végig az érdeklődőket. Dalszövegeket, irodalmi gyöngyszemeket tolmácsol a kultúra kedvelőinek.

Érdemes azonban megállni egy pillanatra, és végiggondolni, hogy mennyire kétpolusú rendezvény is várható. Egyrészt egy csodálatos Munkácsy-alkotás jelenik meg a múzeum falai között, másrészt a giccses, akár egyszerű használati tárgyak szintén helyet fognak kapni. De ha még ez sem tenné eléggé emlékezetessé az estét, mindezek mellett természetesen az új Jankay-Kolozsváry-Tevan állandó kiállítást is megnézhetik a látogatók. Koncertek és különleges divatbemutató is színesíti majd a programot. A korábbi nagy sikerre való tekintettel kóstolással egybekötött borbemutatóra is várják a vállalkozó kedvű jelentkezőket.

A Gyarmati Gabriellával készült teljes interjút itt meghallgathatják:

hirdetés

Szóljon hozzá!

51 + = 57