Programok kavalkádja vár a Cervinus Művészeti Fesztiválon

cervinus A Szarvasi Vízi Színház évadnyitó előadása. Fotó: MTI/Rosta Tibor

A szarvasi Cervinus Teátrum idén nyolcadik alkalommal rendezi meg művészeti fesztiválját július 11. és 24. között a Szarvasi Vízi Színházban. A fesztivál részletes programjáról és új kampányáról egy beharangozó sajtótájékoztató keretein belül adtak tájékoztatást.

hirdetés

Idén Kövesd a Szarvast szlogennel valósul meg a kéthetes nyári művészeti fesztivál. Táncjátékok, musicalek, és az egyedülálló felolvasószínház mind részei lesznek az idei repertoárnak. Csasztvan András, a Cervinus Teátrum ügyvezető igazgatója büszkén mondta el, hogy az elmúlt több mint húsz év tudatos turizmusfejlesztése eredményt hozott. A Cervinus fesztivál évről évre több látogatót vonz Szarvasra.

2012-ben indult a Cervinus fesztivál, bár akkor még nem ezen a helyszínen. Azóta odáig fejlődtek, hogy rendszeresek a saját bemutatók. Nagyon rangos amatőr művészeti csoportjai vannak a városnak. Az idén először egy gálaműsort szerkesztenek az ő közreműködésükkel, Öröm zene, öröm tánc címmel. De emellett a szarvasi zenekarok adják majd a fesztivál zárókoncertjét. Bíznak abban, hogy a Cervinus Teátrum saját darabjai sem csak az épületben, hanem a fesztivál keretei között is sikert aratnak majd.

Dr. Dósa Zsuzsa, a teátrum művészeti igazgatója a Nemzeti Színházban megtartott országos sajtótájékoztatón kifejtette, komoly figyelmet szentelnek annak, hogy a körös-parti környezet passzoljon a színpadra kerülő művekhez. Éppen ezért olyan közönségsiker darabokat mutatnak be, mint a Hotel Menthol, vagy a Holdvilágos éjszakán. Arra ő is felhívta a figyelmet, hogy ma már olyan bő a Cervinus Teátrum kínálata, hogy a kéthetes fesztivált meg tudják vele tölteni. Még vannak olyan darabok is, amelyek be sem fértek a fesztiválprogramba.

cervinus
Fotó: Körös Hírcentrum

A hagyományos koncepció alapján építették fel az idei programot is. Például a felolvasószínház egy olyan stabil elem, ami szerepelni fog idén is. Szlovák nemzetiségi színházként pedig a szlovák nemzetiségi igényeket is figyelembe veszik. Éppen ezért két kultúra ötvözete a színház és a fesztivál is. Ennek egy igen népszerű példája az országszerte bemutatott Drótos Jankó. Az Öröm zene, öröm tánc azért fontos, mert nagyon sok zenész, színész kinőhet ezekből a csoportokból. Tekinthető egyfajta utánpótlásbázisnak is.

Ezért is fontos, hogy a fiatalokat nézőként is be tudják csábítani egy-egy darabra. Ha nem is azonnal az idei fesztivál elgondolkodtató darabját, a Macska a forró bádogtetőnt nézik meg, de például egy könnyűzenei koncertre jöjjenek el. Erre szolgál majd például az idei zárókoncert.

Varga Viktor, a teátrum főrendezője arról számolt be, hogy milyen fontos a színháznak a társadalmi szerepvállalás. Egész évben azon dolgoznak, hogy a hátrányos helyzetű fiatalok is járhassanak színházba, most pedig egy faültetési akcióval kapcsolták össze az előadásokat. Bemutatta végül a szarvasi színészeket, ezzel is biztosítva az érdeklődőket, hogy ez a siker a valódi csapatmunkának köszönhető.

A faültetési akció kapcsán érdemes megemlíteni, hogy 2019-től a teátrum és a fesztivál szervezői együttműködnek a deer.wood nevű szarvasi vállalkozással. A cég termékei egyediek, természetes anyagokból készültek, olyan használati tárgyak, amelyek praktikusak is a mindennapokban. Mint neve is mutatja, nagyrészt fával dolgoznak. Ráadásul minden eladott deer.wood termék bevételből egy új facsemetét ültetnek el. Megtisztelő a deer.wood csapat számára, hogy a Cervinus Fesztivál, Szarvas legmeghatározóbb kulturális eseménye lehetőséget ad a víziójuk népszerűsítésében. „Hisszük, hogy ez egy remek együttműködés kezdete, és Varga Viktor, valamint a Fesztivál minden résztvevőjével karöltve még nagyon sok ötletet valósíthatunk meg közösen. Ezért sem volt kérdés, hogy belevágjunk a munkába. (…) A fesztivál közönsége támogatja a fák ültetését, minden megvásárolt VIP jegy után elültetünk egy facsemetét az Erdőmentő szakembereinek segítségével.”

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 13 = 17