Európa Játékok: Arany- és ezüstérem a kajak-kenu pályán

európa Fotó: MTI/Kovács Tamás

A kajakos Kopasz Bálint 1000 méteren arany-, a Kárász Anna, Kozák Danuta kajakos duó pedig 500 méteren ezüstérmet szerzett szerdán a minszki Európa Játékok kajak-kenu versenyében, amely idén a legjelentősebb kontinentális viadal a sportágban.

Ahogy a háromnapos regatta első napján, úgy szerdán is kellemes meleg és verőfényes napsütés fogadta a versenyzőket és a szurkolókat a főváros központjától mintegy 25 kilométerre fekvő Zaszlavl evezős központban. A négy magyar döntős közül pedig először a 22 éves, tavaly ebben a számban Eb-második Kopaszért lehetett szorítani.

Az idén Győrbe igazolt kajakos – a finálé legfiatalabb tagja – remekül kapta el a rajtot nagy riválisa, a világ- és Európa-bajnoki címvédő Fernando Pimenta mellett. Ők ketten hamarosan kiváltak a mezőnyből. A portugál állt az élre, fokozatosan növelve az előnyét féltávnál mintegy hajóhosszal ő vezetett. Kopasz azonban végig tapadt rá, és a hajrához közeledve megindította a hajóját. Ez olyan jól sikerült, hogy szinte állva hagyta közvetlen riválisát. Pimenta a végén még megpróbált visszatámadni, de a magyar kajakos ereje és előnye kitartott a célig. Kopasz Bálint a felnőttek között élete első győzelmét aratta nagy világversenyen.

“Rendkívül jól jött ki ez a pálya, úgy érzem, hogy zseniálisan sikerült beosztanom az erőmet, ennél jobban nem is tudtam volna menni. Erős volt a finisem, az utolsó 200 méterem nagyon jól sikerült és hihetetlenül elfáradtam – nyilatkozott a magyar kajakos. – Bár nem szoktam figyelni a többi ellenfelet, most az utolsó ötven méteren éreztem, hogy Pimenta nagyon jön. De én igazából többet már nem tudtam beleadni az erőmből. A végén már alig tudtam mozgatni a karomat.” Kopasz hangsúlyozta: hatalmas dolog számára, hogy megnyerte az Európa Játékokat. Ilyen típusú versenyen korábban még nem vett részt. “Nagyon örülök, hogy ilyen erős mezőnyben tudtam győzni. Boldog vagyok” – fogalmazott.

A világbajnoki címvédő Kárász, Kozák duó Kopaszhoz hasonlóan kedden magabiztos előfutam-győzelemmel kezdett. Most azonban a rajtja nem sikerült jól. Hamar jelentős hátrányba került a startból szinte rakétaként kilövő hazai egységgel, Volha Hudzenkával és Marina Litvincsukkal szemben. A magyarok sokáig a mezőnyben haladtak, 250 méternél harmadikak voltak. Majd a hajrára már tisztán a második helyre jöttek fel. A fehéroroszok az élen nemhogy nem fáradtak, hanem még tovább növelték előnyüket, Kárászék pedig ezúttal nem tudtak újítani, így másodikként értek be a célba.

Kozák Danuta és Kárász Anna ezüstérmes lett

Az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta – aki négy számban versenyez Minszkben – a múlt heti második hazai válogató előtt vírusos megbetegedéssel küszködött. “Kis csalódás ez a második hely – kezdte értékelését a szegediek világbajnoka, Kárász Anna. – Váratlanul ért minket, hogy a végét ennyire bírták a fehéroroszok. Nem tudtunk akkorát indítani, hogy ledolgozzuk a hátrányunkat. Nem eveztünk jó pályát, a szél is nagyon zavaró volt, erős oldalszél van. Nem örülünk, de most ennyit tudtunk nyújtani.”
Hozzátette: mindketten nagyon fáradtak, a múlt heti otthoni válogató lendületével próbálják végigversenyezni az Európa Játékokat.

“A fehéroroszokra biztosan a szegedi világbajnokságon is figyelni kell majd. Most nagyon erős pályát mentek, de hát nekik ez volt a hazai versenyük. Én bízom benne, hogy egy megfelelő vb-alapozással mi is csúcsformában leszünk augusztusban” – mondta Kárász. Az ötkarikás bronzérmes kenus, Kiss Tamás nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába az 1000 méter egyes rendkívül erős mezőnyében. Szinte végig hátul haladt a fináléban, végül három vetélytársát megelőzve hatodik lett. A szerdai döntős programban magyar részről még a pályafutása első felnőtt világversenyén szereplő Kiss Balázs, Dóri Bence 1000 méteres kenu kettes volt érdekelt, amely kilencedikként zárt.

Minszkben 16 kajakos és kenus számban rendeznek versenyeket, a többi finálé csütörtökön lesz. A magyar küldöttségnek a mostani volt az első aranya Minszkben. Jelenleg négy éremmel áll az Európa Játékokon – írja az MTI.


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!