Ma indul a Gyulai Várszínház nyári évada

Tavaly a Dózsa volt az egyik sikerbemutató. Fotó: Kiss Zoltán

Mától még színesebb lesz Gyula kulturális élete. Június 26. és augusztus 13. között hét héten keresztül kínál jobbnál jobb programokat a Gyulai Várszínház nyári évada a fürdőváros ikonikus várának udvarán, valamint a város több helyszínén.

hirdetés

A közel két hónapban igyekeznek követni a Várszínház több évtizedes hagyományait, dr. Elek Tibor színházigazgató újító elképzeléseivel megfűszerezve. Az összművészeti jelleg közel 25 éve jellemzi a színházat. Az idei programsorozatot június 26-án a Weöres Sándor-napok nyitják. A tavalyi Székely János-napok után egy újabb magyar irodalmi klasszist állítanak a középpontba. Ezúttal is lesz irodalmi konferencia, versszínházi előadás, valamint bábjáték. A Weöres Sándor-napok keretében a közönség a teátrum első saját bemutatóját is láthatja. A Psychét a Nemzeti Színházzal közösen, Vidnyánszky Attila rendezésében mutatják be június 27-én a Várszínpadon.

hirdetés

Az irodalomtörténeti, olvasói, nézői emlékezet is hajlamos a feledékenységre. Éppen ezért hajlamosak vagyunk megfeledkezni a 20. század második felének legnagyobb magyar íróiról, költőiről is. Ezért gondolt arra dr. Elek Tibor, hogy évről évre vegyenek elő egyet-egyet közülük. A kezdeményezés mellé állt a Nemzeti Színház is, Vidnyánszky Attila igazgatóval az élen. Egy kétnapos programsorozat keretében emlékeznek meg az adott irodalmi alak munkásságáról, és egy drámáját be is mutatják, amit aztán a Nemzeti Színház játszik tovább.

Weöres Sándor éppen 30 évvel ezelőtt hunyt el, de nem kifejezetten emiatt választották őt. Művészete kiemelte kortársai közül, sokak szerint világirodalmi rangú költője hazánknak. Az emberek többsége gyerekverseire emlékszik, pedig ennél sokkal színesebb a repertoár. A jövőre vonatkozóan Illyés Gyula, Sütő András és Márai Sándor neve is felmerült, mint lehetséges választás.

Kulturális értéket közvetítenek a gyulai programok

Egy nagyon sűrű, ám annál színvonalasabb évad várja a Gyulai Várszínház közönségét ebben az évadban – kezdte Kónya István, Gyula alpolgármestere. Hét héten keresztül a művészet fellegvára lesz a fürdőváros. A városvezetés nagyon díjazta az Erdélyi Hét bevezetését. Ennek keretében augusztus 1. és 7. között mindennap más erdélyi magyar színház mutatkozik be a nézőknek. Az alpolgármester elárulta, hogy ez már dr. Elek Tibor kezdeményezése volt. Azok az erdélyi színházak jelennek itt meg, amelyek különlegesek a maguk nemében. Szerencse, hogy elindult ez a folyamat, hogy a határon túli színházművészet is helyet kapott a nyári évadban.

De nem csak határközeli területekről, hanem például Olaszországból, Grúziából, vagy éppen Franciaországból és Oroszországból is érkezik előadás. A külföldi szakmai grémiumok is elismerően nyilatkoznak a Várszínházról, ami persze köszönhető az elmúlt fél évszázad munkájának is. De ez az évad is ráerősít majd erre.

Arról is érdemes szót ejteni, hogy Gyulán nagyon összetett és pezsgő a kulturális élet. Számos szervezet és intézmény dolgozik azon, hogy ne csak a lakosság, hanem az ide érkező turisták is megtalálhassák a megfelelő programokat. Ezek mind, kiegészülve a fesztiválokkal, erősítik azt a kulturális értéket, ami Békés megyének, ami az összmagyarságnak fontos – mondta el az alpolgármester.

 

A dr. Elek Tiborral készült interjút itt meghallgathatják:

 

A Kónya Istvánnal felvett anyagot pedig itt:

hirdetés

Szóljon hozzá!

58 + = 66