TAJ kártya: Hogyan igényelhető újszülötteknek?

taj, első tíz Fotó: Pixabay

A társadalombiztosítási azonosító jelet (TAJ) tartalmazó kártya kiállítása legtöbbször hivatalból történik. Ha a gyermek magyar állampolgárságú, Magyarországon született és hazánkban rendelkezik állandó lakóhellyel, akkor nincs szükség kérelem benyújtására. Azonban a nem Magyarország területén született, magyar állampolgárságú újszülötteknél a TAJ kártyát igényelni kell, ehhez magyarországi anyakönyvezés szükséges.

hirdetés

Az újszülött személyi és lakcím adatai anyakönyvezést követően kerülnek az egészségbiztosítási nyilvántartásba. A TAJ kártya nyomtatásáról és postai úton történő kézbesítéséről az újszülött lakóhelye szerinti illetékes megye gondoskodik. Hasznos tudni, hogy a szülő kérheti a lakóhelyétől eltérő, a kérelmében megadott postai címre történő postázást is. A megyeszékhely szerinti járási hivatal legkésőbb 8 napon belül kiállítja és postára adja az újszülött TAJ kártyáját.

taj
Forrás: bekesijarasok.hu

A nem Magyarország területén született, magyar állampolgárságú újszülötteknél a TAJ kártyát igényelni kell. Ehhez magyarországi anyakönyvezés szükséges. Ezt követően magyarországi lakóhelyet igazoló lakcímkártya birtokában, az egyik szülő okmányai csatolása mellett kérhető a TAJ kártya. Ebben az esetben az Európai Unió kettős biztosítás tilalmára vonatkozó rendeleteire is tekintettel kell lenni. Így szükséges annak az igazolása is, hogy a gyermek külföldön nem biztosított. A TAJ kártyát ilyenkor a gyermek lakóhelye szerinti illetékes kormányhivatalnak a megyeszékhelyen működő járási hivatalánál, illetve Budapest és Pest megye esetében Budapest Főváros Kormányhivatala XIII. Kerületi Hivatalánál lehetséges kérelmezni. A kérelmezés az e célra szolgáló igénylő lap, a személyi és lakcím adatokat igazoló dokumentum, valamint a külföldi biztosításra vonatkozó igazolás benyújtásával együtt történik.

A Magyarországon született, de nem magyar állampolgárságú gyermeket születése után az állampolgársága szerinti államban szükséges anyakönyvezni. A gyermek részére TAJ kártya kizárólag magyarországi lakóhely létesítését követően igényelhető a szükséges okmányok birtokában. Ezek a regisztrációs igazolás, útlevél, egyik szülő okmányai, E104-es formanyomtatvány. Amennyiben nincs magyarországi lakóhelye, akkor a gyermek megállapodás kötésével válhat jogosulttá a sürgősségi egészségügyi szolgáltatások igénybevételére. Ha hazánkban csak tartózkodási hellyel vagy szállásbejelentővel rendelkezik például. Ha viszont az anya Magyarországon biztosított, az újszülött az anya TAJ kártyájának használatával egészségügyi szolgáltatásra jogosult a születést követő második hónap utolsó napjáig.

Forrás: bekesijarasok.hu

hirdetés

Szóljon hozzá!

55 + = 62