Hasznos tudnivalók külföldről behozott gépjármű vásárlásához

gépjármű, fekete-fehér, kgfb, külföldről, mozgáskorlátozottak Fotó: Pixabay

A külföldről behozott használt közlekedési eszközök esetében gyakran a belföldi forgalomba helyezés során derül ki, hogy a jármű dokumentumai hiányosak, vagy nem megfelelőek. Ezen hiányosságok javítása, pótlása utólag nem egyszerű feladat, ezért fontos tisztában lenni a legfontosabb tudnivalókkal.

Alapszabály, hogy autót Magyarországon akkor lehet forgalomba helyezni, ha a tulajdonjog megszerzését, illetve a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétét vagy ez alóli mentességét igazolták, a közlekedési hatóság a járműre forgalomba helyezési engedélyt adott ki, megállapította a jármű műszaki adatait és műszaki alkalmasságát, továbbá a közlekedési eszköz üzemben tartója Magyarországon rendelkezik lakcímmel vagy székhellyel (telephellyel). Amennyiben a külföldről behozott autó után regisztrációs adót kell fizetni, fontos annak teljesítése is, hiszen a közlekedési hatóság a forgalomba helyezés előtt ennek megtörténtét a vámhatóság adatbázisában ellenőrzi.

hirdetés

Fontos, hogy a tulajdonjog megszerzését igazoló okirat magyar nyelven kiállított, illetve kétnyelvű, vagy hiteles magyar fordítással ellátott legyen. Adott esetben szükséges, hogy a tulajdonosi lánc igazolásához szükséges okiratok az ügyfél birtokában legyenek. Álljanak rendelkezésre a gépjármű eredeti külföldi okmányai: forgalmi engedély; amennyiben nem vonták vissza, a hatósági jelzések.
A forgalomba helyezésre irányuló kérelem benyújtása előtt érdemes utána járni annak is, hogy a gépjármű származásellenőrzésre kötelezett-e? A külföldről behozott használt jármű első forgalomba helyezésekor előzetes eredetiségvizsgálatot kell végeztetni – írja a bekesijarasok.hu.

hirdetés

Szóljon hozzá!

98 − 97 =