Történelmünk sötét pillanatai címmel szerveztek konferenciát Békésen

konferenciát

Június 27-én tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Magvetés Református Konferenciát. A program hagyományosan a Békés-tarhosi Zenei Napok rendezvényeinek sorába illeszkedik.

hirdetés

A konferencia célja a Szegedi Kis István Református Iskola tantestülete, a református egyházközség és a kívülálló érdeklődők eligazítása egy-egy aktuális témában. Idén a „Történelmünk sötét pillanatai” összefoglaló címet adták a tanácskozásnak. Először Bagita Attila történelemtanár Erdély 1918-1919-es elvesztéséről beszélt, és azokról a hazai és nemzetközi folyamatokról, melyek ehhez elvezettek.

hirdetés

A témát valamelyest folytatva Szegfű Katalin újságíró azt a történelmi eseményt idézte fel, amikor 1919. április 26-án a Magyarországra benyomuló, megszálló román királyi katonai csapatok elérték Békést, és a helyi vörösök provokációjára válaszul 12 ártatlan békési civil személyt a Fehér-Körös partjára állítva kivégeztek. A korábban keveseket foglalkoztató témában az előadó évek óta folytat kutatásokat, felkeresve a még élő leszármazottakat is. Az előadás során ilyen interjúkból is hangzottak el részletek.

Zárásként dr. Petneházi Zsigmond egyházmegyei jogtanácsos a magyarországi zsidóság 75 évvel ezelőtti tragédiájáról, a holokausztról és ennek is Békés megyei sajátosságairól, egyben ennek emlékezetéről tartott előadást. Zárszavában elmondta, hogy jövőre valamely egyházi évfordulóra építve tartják majd meg az immár 12. Magvetés Református Konferenciát.

hirdetés

Szóljon hozzá!

47 − 45 =