A NASA ECOSTRESS missziója feltérképezte az európai hőhullámot

figyelmeztetés, hétfőn Fotó: Pixabay

Az amerikai űrkutatási hivatalnak (NASA) a földfelszíni hőmérsékletet a Nemzetközi Űrállomásról észlelő ECOSTRESS missziója feltérképezte a június végi európai hőhullám hőmérsékleteit különböző napszakokban. Majd elkészítette négy európai nagyváros – Róma, Párizs, Madrid és Milánó – hőtérképét az adott időszakban.

A NASA bolygókutató központja, a pasadenai Jet Propulsion Laboratórium által kiadott közlemény szerint a négy város esetében június 27-én és 28-án mérte a földfelszíni hőmérsékletet az ECOSTRESS (Ecosystem Spaceborne Thermal Radiometer Experiment on Space Station). A NASA honlapján közzétett hőtérképeken a melegebb térségek vörös, a hűvösebbek kék színűek. A felvételek jól jelzik, hogy minden város központjában jóval melegebb van, mint az azokat övező térségekben a városi hőszigethatás miatt.

hirdetés
ecostress
Forrás: NASA/JPL-Caltech

Az adott időszakban a földfelszíni hőmérséklet 25-30 Celsius-fok volt kora reggel. Ez azt jelzi, hogy az előző napi hőt tárolta a nagy hőtárolásra képes földfelszín. Ilyenek az aszfalt, a beton vagy a vizes helyek, amelyek képtelenek voltak kibocsátani magukból hőt a következő napig. Az általuk tárolt hő a következő nap még magasabb napközbeni hőmérsékletet eredményezett, egyes helyeken akár 40 Celsius-fokot – olvasható a közleményben.

Az ECOSTRESS missziót tavaly küldték fel a Nemzetközi Űrállomásra azzal acéllal, hogy tanulmányozza a Földön lévő növényzet egészségi állapotát, vízháztartását, de a rendszer képes a hőhullámok megfigyelésére is – írja az MTI.

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!