Egy nagyon modern művészeti irányzat a Munkácsy Mihály Múzeumban

modern Illusztráció: Pixabay

2019-ben centenáriumát ünneplik egy modern, egy nagyon modern kezdeményezésnek. Egy nagy erejű, a ma fiatal generációjának életét is meghatározó elképzelésnek. A XX. század egyik legjelentősebb művészeti forradalmának: a Bauhaus iskola megalapításának. A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum csatlakozik az Európa és Amerika számos múzeumában, művészeti és művelődési intézményében zajló megemlékezés-sorozathoz.

hirdetés

2019. július 11-én, csütörtökön 17 órai kezdettel Bauhaus Contemporary – Fotóművészeti reflexiók a Bauhausra és annak magyar szereplőire címmel nyitja meg kapuit a Munkácsy Mihály Múzeum soron következő időszaki kiállítása. De tulajdonképpen mi is a Bauhaus? Milyen értéket közvetít az utókor számára?

hirdetés

Hogy mi történt az első világháború lezárultával a művészeti oktatásban? Tudjuk, hogy a körülmények mind gazdasági, mind technikai téren nagy változáson mentek keresztül. 1919-ben e változások az új technológiák alkalmazásával az ipari formatervezésre irányították a figyelmet. A Bauhaus iskola megteremtette a mindennapok világának modern és logikus művészetét. És, hogy kinek alkotott? Már nem a felső tízezer volt a megcélzott közönségréteg, hanem a tömegek. A tömegek, a többség, a sokaság, mi mindannyian.

A Bauhaus úgy indult, mint egy termékenyítő gondolat, azonban céllá, majd eszmévé tudott válni. Maradhatott volna idea is, de kiváló művészek, remek elmék gondoskodtak arról, hogy be tudja teljesíteni a küldetését.

Walter Gropius elsősorban nem különféle technikát oktató iskolát alapított, hanem egy komplex rendszert. Lényege ÚJ MÓDSZER és MÁS MAGATARTÁS kialakítása volt, amelyhez az oktatás tantermek és műtermek mellett megmunkáló műhelyekben folyt. Vállalkozását kísérletező kedvű, kiváló művésztanárok, olyan jeles magyarok is segítették, mint Moholy-Nagy László, valamint Breuer Marcell, akit a Vaszilij-szék megalkotójaként ismer a világ. A tanítványok között pedig találunk egy Békés megyei művészt is, az orosházi születésű Pap Gyulát.

A Bauhaus Contemporary – Fotóművészeti reflexiók a Bauhausra és annak magyar szereplőire című kiállítás a Bauhaus által létrehozott új univerzum, vizuális és oktatási rendszer korunkra, pontosabban a kortárs magyar fotográfiára gyakorolt hatását vizsgálja. A Bauhaus most kiindulási pont. A Bauhaus most inspiráció. A Bauhaus most ihlet. A Bauhaus most egy kérdésfelvetés, amelyre 15 (!) magyar fotográfus ad XXI. századi választ.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága ezzel a tárlattal örvendezteti meg a jeles évfordulóra emlékező közönséget a Munkácsy Mihály Múzeumban – tájékoztatott Gyarmati Gabriella művészettörténész, a kiállítás társkurátora.

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 2 = 2