Békés megyére is kiterjesztik a munkaerő-piaci reformprogramot

békés, pályaválasztás Illusztráció: Pixabay.com

A teljes foglalkoztatás elérése érdekében a kormány júliustól újabb négy megyére is kiterjeszti a munkaügyi hivatalok hatékonyságát növelő reformprogramot. Ezek Csongrád, Békés, Somogy és Baranya  – jelentette be Varga Mihály.

A pénzügyminiszter az MTI-nek elmondta: a tavaly augusztusban indított program eredményes. Eddig több mint 21 ezer ember munkába állásához járult hozzá a keleti országrészben. Ennek köszönhetően folyamatosan csökken az álláskeresők és a közfoglalkoztatottak száma. A miniszter hangsúlyozta: a cél, hogy a magas munkaerő-keresleti igényt a még meglévő munkaerő-tartalékkal töltsék be. Főként a közfoglalkoztatottakkal, az inaktívakkal és álláskeresőkkel. Elmondása szerint az eddigi eredmények jól jelzik, hogy a vállalati kapcsolattartás erősítésével és a hatékonyabb kiközvetítéssel nagyobb arányban vonható be a munka világába a rendelkezésre álló munkaerő-tartalék.

hirdetés

Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében a programnak köszönhetően duplájára nőtt a sikeres kiközvetítések száma az egy évvel korábbihoz képest. A második ciklusban sorra kerülő Nógrád, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében az utóbbi hónapok tapasztalata alapján több mint 80 százalékkal többen találtak munkát. A mostani bővítéssel összesen már tíz megyében zajlik a program – összegezte.

A munkanélküliségi arány mellett a tartós munkanélküliség időtartama is folyamatosan csökken Magyarországon – mutatott rá Varga Mihály. Hozzátette, hogy ezt a folyamatot tovább segítheti a reformprogram. Hiszen az így elhelyezkedők 96 százaléka három hónap elteltével is munkaviszonyban állt. A legfrissebb adatok szerint a munkanélküliségi ráta is fokozatosan csökken, már 3,4 százalékra süllyedt, ami a negyedik legalacsonyabb az Európai Unióban. A cél, hogy a meglévő, közel félmilliós munkaerő-tartalék aktivizálásával a munkanélküliség szintje tovább csökkenjen, és megvalósuljon a teljes foglalkoztatottság Magyarországon – írja az MTI.

Szóljon hozzá!

32 − 27 =