UNICEF: Ezt tehetjük a gyermek fejlődéséért az első 1000 napban

kisgyermeket, csok, gyerek, baba, unicef Fotó: Pixabay

Egy érdekes, és bizonyára sokak számára hasznos témával kezdett el foglalkozni az UNICEF Magyarország. Online mesterkurzust indítanak kisgyerekes szülőknek.

Mik a legjobb játékok, mit tehet az édesanya, ha fájdalmas a szoptatás, milyen hatással van a kicsik agyára a „baba beszéd” – ilyen és ehhez hasonló kérdésekre is válaszokat kínál az UNICEF Magyarország új platformja, amely szakértők bevonásával kisgyerekes szülőknek ad gyermekgondozási tanácsokat.

A születést követő 1000 nap olyan időszak a baba életében, amikor az optimális egészség, a növekedés és az idegrendszeri fejlődés egész életre való alapjai megteremtődnek. A teljes mesterkurzus itt elérhető: https://unicef.hu/kisgyermekes-szulok-honapja/. A következő témákban már kapnak tájékoztatást a szülők:

A játék szerepe az agyfejlődésben

Minden gyermek szeret játszani, a kisgyermekek számára azonban ez nem csak örömforrás, hanem az agyfejlődés egyik legfontosabb alappillére is. Dr. Jack Shonkoff mini mesterkurzus videójából kiderül, hogyan fejleszthető játék segítségével a gyermek agyfejlődése, és választ kaphatunk más fontos kérdésekre is, mint például:

 • Miért van az, hogy a kisbaba mindig ugyanazt szeretné játszani?
 • Mit nevezünk „oda-vissza adogatásnak”, és mi a jelentősége az agyfejlődésben?
 • Melyek a legjobb játékok, amelyeket gyermekkel játszhatunk?
Az anyatejes táplálás fontossága

Tudta, hogy a kisbaba az anyatejen keresztül érzi, hogy édesanyja mit evett? És azt tudta, hogy az így szerzett tapasztalat készíti fel őt arra az időszakra, amikor majd a szilárd ételekkel ismerkedik? Ilyen, és ehhez hasonló izgalmas dolgokat tudhatunk meg dr. Michele Griswold, nemzetközileg elismert laktációs szaktanácsadó anyatejes táplálásról szóló mesterkurzusából. A videóban Dr. Griswold emellett elmondja azt is:

 • Meg kell-e mosni a mellbimbókat szoptatás előtt?
 • Mit tehet az édesanya, ha fájdalmas a szoptatás?
 • Mikor kell leválasztani a kisbabát az anyáról?
A “baba beszéd”

Mindenkinek van olyan ismerőse, aki szerint a gyermekekhez „felnőttek módjára”, gügyögés nélkül kell beszélni. Dr. Maria Kalashnikova azonban most lerántja a leplet arról, miért is fontos a kisgyermekekkel „baba nyelven” kommunikálni. Mini mesterkurzus videójában a kutató elmagyarázza, mi a „baba beszéd jelentősége, és miért fontos, hogy a baba ne csak hallja a beszédet, hanem „lássa” is azt. De mit is jelent ez pontosan? Dr. Kalashnikova erre és más izgalmas kérdésekre is kitér a videóban. Íme egy kis ízelítő:

 • Miért figyelnek fel a babák, amikor „baba beszédet” hallanak?
 • Milyen hatással van az agyfejlődésre a „baba beszéd”?
 • Milyen tevékenységek során használhatjuk legjobban a „baba beszédet”?
Hét kérdés, amelyet minden új szülő feltesz a kisbabákkal kapcsolatban

A kisgyermekes szülőkben gyakran merülnek fel hasonló kérdések. Ezekből szedett össze egy csokorral Dr. Frank Oberklaid, aki a gyermekfejlődés területét kutatja. Dr. Oberklaid mesterkurzusából számos érdekességet tudhatunk meg, mint például azt, hogy két-három hetes kor körül kezd fejlődésnek indulni a csecsemők emlékezőképessége, és ennyi idősen már képesek szüleik illatát megjegyezni. Ha szeretnél még több hasznos dolgot megtudni, nézd meg a videót, amelyből kiderül:

 • Miért szeretik a kisgyermekek az ismétlődő dolgokat?
 • Miért maradnak egyre tovább ébren a kisbabák, ahogy fejlődnek?
 • Miért kell az újszülött csecsemőt az édesanyja testére helyezni?
 • Melyek a legfontosabb alapfeltételek a gyermek egészséges fejlődése szempontjából?

Íme néhány tipp ahhoz, hogy mit tehet a szülő, ha szeretné biztosítani, hogy babája a lehető legjobban kibontakoztassa képességeit.

Forrás: UNICEF Magyarország


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!