A honvédelmi intézkedésekre is lesz forrás jövőre

honvédelmi Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay

A magyar családok és a biztonság költségvetésének nevezte a jövő évi költségvetést Németh Szilárd miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára július 10-én tartott sajtótájékoztatóján.

Németh Szilárd elmondta: mintegy 103 milliárd forinttal nagyobb a jövő évi honvédelmi költségvetés az ideinél. A védelmi kiadásokra 616 milliárd forint jut, amiből 216 milliárd forintot szánnak fejlesztésekre. A megemelt büdzsére nemcsak az új biztonsági kihívások miatt van szükség, hanem azért is, mert újra erősödik az Európát sújtó migrációs krízis. „A 2020. évi költségvetés amellett, hogy a magyar családok költségvetése, az ország biztonságát, a magyar emberek békéjét is szolgálja. Hiszen a Magyar Honvédség hazánk biztonságának letéteményese, garanciája” – hangsúlyozta.

hirdetés

Németh Szilárd kitért arra is: 2002 és 2010 között 18 ezer fővel csökkent a honvédség létszáma. Megszűnt 50 katonai szervezet és laktanyákat zártak be, illetve mintegy 50 ezer különféle haditechnikai eszközt adtak el. A hadieszközök között voltak lánctalpas járművek, önjáró lövegek, felújított T-72-es harckocsik, illetve vadászgépek és légvédelmi rakétakomplexumok. Ezzel az akkori kormányok megszüntették a honvédség és az ország fontos katonai képességeit – fűzte hozzá.

2010 óta viszont 15 százalékkal nőtt a honvédség létszáma. A tervek szerint az aktív katonák létszáma 30 ezer főre emelkedhet. Mellettük 20 ezer főnyi tartalékos teljesít majd szolgálatot. Németh Szilárd szólt arról is, hogy 2015-től kezdve több lépcsőben, 50 százalékkal emelték az illetményeket. A béremelés jövőre folytatódhat a teljes rendvédelmi területen. A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program fejlesztései közül kiemelte az új repülőgépeket, a meglévő helikopterek modernizációját és újak vásárlását, az új harckocsikat, önjáró lövegeket és az autóbuszokat. Az új eszközök beszerzése mellett fejlesztik a szervezetet is. Ezt jelzi a területvédelmi elven szerveződő önkéntes tartalékos rendszer, illetve a Magyar Honvédség Parancsnokságának létrejötte, a Kibervédelmi Központ és a honvédelmi nevelés új intézményei. A különböző beszerzésekkel elsősorban az európai hadiipart támogatják, hiszen ez a magyar emberek érdeke – hangsúlyozta.

Németh Szilárd szavai szerint az ország, illetve az emberek biztonságának garantálása a legfontosabb nemzeti érdek. Ezért kiemelt feladat az ország megvédése a migrációs hullámtól, amiben a katonák 2015 óta vesznek részt. Az eltelt évek alatt mintegy 18 ezer katona teljesített valamilyen feladatot a migráció megállításában – fűzte hozzá. Bár schengeni kötelezettséget is teljesít az ország, amikor megvédi a közös határt, az unió nem támogatja ezt, pedig a határvédelemre eddig több mint 300 milliárd forint ment el – tájékoztatott a honvedelem.hu.

Szóljon hozzá!

+ 48 = 52