“Bauhausos” fotográfiák költöztek a Munkácsyba

bauhaus Fotó: Körös Hírcentrum

2019. július 11-én, csütörtökön nyílt meg a Bauhaus Contemporary – Fotóművészeti reflexiók a Bauhausra és annak magyar szereplőire című tárlat a Munkácsy Mihály Múzeumban.

2019-ben ünneplik a centenáriumát egy nagyon modern kezdeményezésnek, a Bauhaus iskola megalapításának. Ez a XX. század egyik legjelentősebb művészeti forradalma volt. A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum ezáltal csatlakozik az Európa és Amerika számos múzeumában, művészeti és művelődési intézményében zajló megemlékezés-sorozathoz.

hirdetés

A kiállítás témája, mint már címe is mutatja, a Bauhaus és hatása hétköznapjainkra. Az első világháború lezárultával a művészeti oktatásban, akár a gazdasági, vagy a technikai téren nagy változáson mentek keresztül. 1919-ben e változások az új technológiák alkalmazásával az ipari formatervezésre irányították a figyelmet. A Bauhaus iskola megteremtette a mindennapok világának modern és logikus művészetét. Az új irányzat már nem a felső tízezernek szólt, hanem a tömegeknek.

A Bauhaus úgy indult, mint egy termékenyítő gondolat, azonban céllá, majd eszmévé tudott válni. Walter Gropius elsősorban nem különféle technikát oktató iskolát alapított, hanem egy komplex rendszert. Vállalkozását kísérletező kedvű, kiváló művésztanárok, olyan jeles magyarok is segítették, mint Moholy-Nagy László, valamint Breuer Marcell. A tanítványok között pedig találunk egy Békés megyei művészt is, az orosházi születésű Pap Gyulát.

Szarvas Péter polgármester megnyitón elmondott beszédében kiemelte, hogy a kortárs művészet 2019-ben igen komolyan jelen van a Munkácsy Mihály Múzeumban. Bő egy hónapja zárt be az Andy Warhol-kiállítás, most pedig a Bauhaus mutatkozik be. De jó ez így, hiszen a látogatók nem idegenkednek a modern művészettől sem. A tárlat egy magas színvonalú válogatás. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az EDGE Communications 15 magyar fotóművészt kért fel a Bauhaus irányzathoz kötődő fotók beküldésére. Ezek közül válogatott ki a neves szakemberekből álló zsűri 45-öt a kiállításhoz. A városvezető emlékeztetett arra is, hogy Békéscsabán is van nyoma a Bauhaus irányzatnak. A Csaba utca 3. szám alatti és az Andrássy út 63. szám alatti ingatlanok ebben a stílusban épültek.

Dr. Fülöp Péter, a minisztérium művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára megosztotta, a centenárium alkalmából világszerte különböző módon emlékeznek meg a Bauhaus iskola indulásáról. Ez a vándorkiállítás is azt mutatja meg, mennyire élő még ma is a stílusirányzat. A tárlatot először a Művészetek Palotájában, majd Bázelben mutatták be, ezt követően érkezett Békéscsabára a tárlat.

Löbl Krisztina, a tárlat kurátora meglepetését fejezte ki, hogy ilyen sokan érkeztek a megnyitóra. Ez a kiállítás nem arról szól, hogy bemutassák a Bauhaus építészetet, vagy a Bauhaus művészetet anno – sokan ezt várták a tárlattól. Ezek a fotók azt hivatottak bebizonyítani, hogy ez a stílus még ma is él, hatással van a hétköznapokra.

Szóljon hozzá!

48 + = 52