Fontos tudnivalók a mozgáskorlátozottak gépjárműszerzéséhez

gépjármű, fekete-fehér, kgfb, külföldről, mozgáskorlátozottak Fotó: Pixabay

Súlyosan mozgáskorlátozottak, illetve egyéb fogyatékossággal élő személyek számára jött létre az a program, amelynek segítségével könnyebbé válik számukra a személygépjárművek megvásárlása és átalakítása. Új autó vétele esetén 1 millió forint, használt – legfeljebb 5 éves – gépjármű vásárlása esetén a vételár 60 százaléka, maximum 600 000 forint lehet a támogatás.

hirdetés

A személygépjárművek megszerzését és átalakítását segítő támogatást január 1. és március 31, valamint április 1. és szeptember 30. között lehet igényelni. A kérelem a járási hivatalok illetékes osztályai mellett a kormányablakokban is előterjeszthető. A határidő elmulasztása jogvesztő hatályú. Fontos, hogy a benyújtott kérelemben az igénylő megjelölje, új vagy használt személygépkocsit kíván vásárolni. Új autó vásárlása esetén a támogatás összege 1 millió forint lehet.

A használtautók közül bármilyen márkájú vásárolható. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy legfeljebb öt éves lehet a kiszemelt jármű. És csak a támogatás felhasználásával nem vásárolható meg. A támogatás a vételár 60 százaléka, de legfeljebb 600 000 forint lehet. A támogatás megállapításáról szóló határozat kézhezvételétől számítva 4 hónap áll az ügyfelek rendelkezésére az autó megvásárlására. A határidőt meghosszabbítani nem lehet.

Amennyiben az ügyfél nem rendelkezik érvényes vezető engedéllyel, vagy egészségügyi állapotából adódóan már nem képes autót vezetni, úgy a jogszabályban meghatározottak alapján: házastársa, élettársa, vérszerinti-, örökbefogadó vagy nevelő szülője közül választhatja ki az őt szállító személyt – írja a bekesijarasok.hu.

hirdetés

Szóljon hozzá!

7 + 3 =