Ingyenes UV-szűréskampányt indított a látszerészszövetség

uv, UV-sugárzás, napszemüveg Fotó: Pixabay

A hónap végéig tartó ingyenes UV-szűrésre várják azokat, akik szemüvegüket, napszemüvegüket szeretnék bevizsgáltatni fényvédelem szempontjából. Ezen felül szaktanácsadással is szolgálnak a kampányhoz csatlakozó hetven optikai szaküzletben.

A Magyar Látszerész Szövetség MTI-hez eljuttatott információi szerint az UV-extra – extra védelem a szemnek elnevezésű kampány célja, hogy a szakemberek felhívják az emberek figyelmét a fokozott UV-terhelés szemre, szem környéki bőrre gyakorolt káros hatásaira. Mindenki számára ismert a napsütés káros ultraibolya sugárzása, azonban a megkérdezettek 90%-a először bőre védelmére gondol. Keveseknek jut eszébe, hogy látását is védenie kell. Pedig szemünk fokozott veszélyben van a káros sugarakkal szemben.

hirdetés

A Magyar Látszerész Szövetség meglátása szerint a szemüveg, és kontaktlencse viselők nagy része nem tudja, hogy az általa használt látásjavító eszköz megvédi-e a szemét az UV káros, rövidtávú, vagy akár maradandó károsodást okozó hatásaitól (pl.: korai szürkehályog). A szemüveg-, és kontaktlencse gyártók felkészültek a problémára. Termékeik nagy része tökéletes védelmet nyújt a viselője számára. A cél, hogy a felhasználók a kijelölt szaküzletekben, UV szakértők segítségével megismerhessék az elérhető megoldásokat. Különös tekintettel a már használt dioptriás korrekciók, és eszközök esetében.

A kampányban részt vevő üzletek ingyenes és teljes körű UV-szaktanácsadásban részesítik az érdeklődőket, megvizsgálják a meglévő optikai szemüveg szűrőképességét, a lencse felületi épségét, de bevizsgálják a meglévő napszemüveget szintén ezen paraméterek alapján. A kontaktlencse viselőknek speciális tanácsadást nyújtanak az UV-védelemre nézve.

A szakmai szervezet kiemeli, hogy a gyermekek szemét is védeni kell a sugárzás ellen, hiszen az ő szemüket jobban károsíthatja az ultraibolya sugárzás. Számukra külön szűrővizsgálatokat szerveznek. Az akcióban résztvevő üzletekről és a kapcsolódó eseményekről a program honlapján (www.uvextra.hu) található részletes információ – írja az MTI.