Békés is indul a Virágos Magyarország versenyben

virágos Fotó: Gazsó János (archív felvétel)

Békés Város Önkormányzata idén is benevezett a „Virágos Magyarország” környezetszépítő versenybe.

hirdetés

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2019-ben immár 26. alkalommal indítja útjára hazánk legnépszerűbb környezetszépítő kezdeményezését, a Virágos Magyarország versenyt, amelyre a települések önkormányzatai nevezhetnek. Az 1994 óta töretlenül sikeres megmérettetés évente több mint 300 települést mozgat meg, amelyhez idén először erdélyi települések is csatlakozhatnak.

A verseny célja a kulturált és vonzó településkép kialakítása, a fenntartható fejlődés szempontjainak következetes alkalmazása, a településen élők összefogásának ösztönzése, életminőségük javítása, a környezettudatos gondolkodás és szemlélet erősítése, valamint a természeti és az építészeti örökség megőrzése és gyarapítása.

Az MTÜ és a verseny szervezőbizottsága a környezetszépítő kezdeményezésen keresztül is szeretne nyitni a határon túli magyarlakta települések felé. Így 2019-ben először, hagyományteremtő szándékkal erdélyi települések is nevezhetnek a versenyre, és a tervek szerint a következő években folyamatosan bővítik a részvételi lehetőséget a többi magyarlakta régió felé is.

A pályázóknak a felkészülési és bírálati időszakban az országosan elismert kertész, tájépítész, várostervező, környezetvédő és turisztikai szakemberekből álló szakmai zsűri az értékelés mellett tanácsadást is nyújt.

A zsűri a szakmai értékelésekor fokozottan figyel:
  • a település gondozottságára, tisztaságára, egységes képére;
  • a fenntarthatósági és fejlesztési tervekre;
  • a település zöldfelületi programjára, fejlődésére;
  • a közösségi részvételre, a lakosság és a civil szervezetek bevonására;
  • a település turisztikai jelentőségére és felkészültségére, látogató- és vendégbarát szemléletére;
  • az önkormányzat erőfeszítésére, fenntartói szerepére és stratégiai gondolkodására;
  • a nevelési-oktatási intézmények környezettudatos programjaira és eredményeire;
  • valamint a korszerű hulladékgazdálkodásra és megújuló energiafelhasználásra.
A bírálati szempontok a következők:
  • a település zöldfelületeinek minősége – 50 pont (növényalkalmazás, burkolatok, utcabútorok, fenntartás tervezettsége, minősége)
  • környezetvédelem, fenntarthatóság, környezeti nevelés – 15 pont (környezeti elemek védelme, környezeti nevelés, klímatudatosság, fenntarthatóságot segítő tevékenységek)
  • közösségi részvétel a település zöldfelületeinek kialakításában – 15 pont (a lakosság, helyi közösségek, vállalkozások részvétele a közterületek szépítésében, helyi virágosítási verseny, közösségi tervezés, konzultáció)
  • turisztikai vonzerő, turistabarát környezetkialakítás – 10 pont (turisztikai attrakciók környezete, turisztikai tájékoztatás, vendégszeretet)
  • önkormányzat felkészültsége, a versenyben való részvétele – 10 pont (szakmai felkészültség, tervszerűség, stratégiai gondolkodás színvonala, a zsűrizésre történő felkészülés és a zsűrizés menetének lebonyolítása)

Békés immár 13. alkalommal mérettetik meg, 2007-től minden évben részt vesz az eseményen. A környezetszépítő kezdeményezés zsűrije a napokban járt a településen, látogatásuk során benyomásokat gyűjtöttek a településről. Az eredményhirdetésre később kerül sor.

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 1 = 6