Misák Darinka: szeptembertől folytatódhat az Ability Café

misák

Szociális munkás szakképzettséget szerzett a közelmúltban Misák Darinka, az Esély Pedagógiai Központ Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény gyógypedagógusa. Misák Darinkát az új végzettségéről és az Ability Café idei sikereiről kérdeztük.

hirdetés

Misák Darinka úgy látja, hogy a gyógypedagógiát és a szociális munkát nem egyszerű szétválasztani. Mindkettő nagyon közel áll hozzá, mindkettő középpontjában az ember áll. Ráadásul mindkét szakma küldetése nagyon hasonló. Az a fő feladata, hogy az emberek a lehetőségeiket minél inkább ki tudják használni. Ezáltal gazdagodhat az életük, és megelőzhetők a diszfunkciók.

hirdetés

Mivel ezt a másik szakmát is igen közel érezte magához, évekkel ezelőtt jelentkezett a képzésre. A közelmúltban meg is kapta a végzést igazoló oklevelet. Ráadásul, nagy büszkeségére, az orosházi Kodolányi János Egyetem, ahol végzett, felkérte, hogy szeptembertől két tantárgyat tartson meg az induló szociális munkás képzés keretében.

misák

A másik esemény volt a közelmúltban, amire szintén hasonlóan büszke, hogy megvalósulhatott ismét az önkéntes kávéházi felszolgálás az Ability program keretében. A program indulásakor felnőtt, értelmükben akadályozott személyek vehettek részt benne. Viszont ezúttal, az Esély Pedagógiai Központtal karöltve, az ott tanuló fiatalokkal zajlott le a program Békéscsabán és Gyulán. Hosszú távú célkitűzés az, hogy ezek a képzett fiatalok idővel ne csak önkéntesként, hanem tényleges munkavállalóként helyezkedhessenek el a nyílt munkaerőpiacon.

A kávézók, ahol eddig megfordultak, nagy szeretettel fogadták őket és nyitottak a programra. A gyulai vendéglátóipari egységgel szeptembertől újabb közös akciót indítanak. Havonta, kéthetente terveznek egy Ability napot, amikor ugyanúgy a felkészített sérült fiatalok szolgálják majd ki a vendégeket. Így talán még nyitottabbá válik majd a lakosság  is, ha rendszeres tagjai lesznek a fiatalok a kiszolgáló csapatnak.

Az Ability programra több fórumon is felhívják a figyelmet a nyár folyamán. Például készül egy dokumentumfilm azokról a fiatalokról, akik részt vesznek benne. Ők maguk szólalnak meg, adnak interjút arról, hogyan élték meg ezeket a heteket. A bemutatót augusztusra tervezik. Pécsen hamarosan egy konferenciára is sor kerül, ahol szintén ez a kávéházi felszolgálás is a fókuszba kerül. A résztvevő fiatalok ott is megosztják majd élményeiket. Tehát valóban úy tűnik, hogy egyre nyitottabbá válik a világ, egyre kíváncsibb arra, amit a fiatalok mondani, mutatni, adni szeretnének.

A Misák Darinkával készült interjút itt meghallgathatják:

hirdetés