Minden ötödik 10–14 éves gyerek energiaitalt reggelizik Magyarországon

energiaital Fotó: Pixabay

A magyar fiatalok többsége folyamatos fogyasztó, sokan úgy isszák az energiaitalt, mint az vizet. Van, aki napi 2,5 litert is megiszik egy nap, ez azonban rendkívül veszélyes – írja a 168 óra.

hirdetés

Az elmúlt években több tragédia is történt Magyarországon, amely összefüggésbe hozható a túlzott energiaital fogyasztással. Az áldozatok hirtelen szívmegállásban halnak meg, sok esetben teljesen egészséges gyerekek, mindez a magas cukor- és koffeintartalmú italok miatt.

hirdetés

16 éves volt az a diáklány, aki szívrohamban halt meg, a halálát kiszáradás okozta. Egész nap csak energiaitalokat ivott, amelyek nemcsak hogy nem hidratálták a szervezetét, de a bennük lévő koffein miatt túlterhelték a fiatal lány szívét. Egy 35 éves férfi napi négyet legurított a 160 milligramm koffeintartalmú italból. Aznap is négy energiaitalt ivott, mikor vezetés közben leállt a szíve.

A normális koffeinbevitel napi maximum 120-300 milligramm, azaz 1-3 csésze kávé. Ehhez képest a férfi naponta 640 milligramm serkentőt vitt be, ami öt csésze erős feketének felel meg. Mindezt éveken keresztül, nap mint nap, amivel teljesen kikészítette a szervezetét – írja a lap.

Egy friss nemzetközi kutatás szerint ezek az energiaitalok állnak az egészséges fiatal felnőttek hirtelen szívhalálának a hátterében, ugyanis súlyosbíthatják a rejtett szívbetegségeket.

Az energiaital serkentőszerként koffeint, taurint és vitaminokat tartalmaz. A legnagyobb veszélyt a nagy cukor- és koffeintartalom jelenti, amelyek ritmuszavarok kialakulásához vezethetnek azoknál, akik rendszeresen fogyasztják ezeket vagy érzékenyek rájuk. „A koffein összeszűkíti a hasi, zsigeri ereket, miközben az agy több vért kap, ezáltal átmenetileg javul az összpontosító képesség, a figyelem, lerövidül a reakcióidő, lecsökken az álmosságérzés, az alvásigény, megemelkedik az adrenalinszint, nagyobb fizikai teljesítőképesség érzete alakul ki.

Mindez rövid távon pozitív lehet, később azonban negatív hatása van, ha túlzásba visszük. A sok koffeintől egész nap gyorsabb lesz a pulzus, emiatt a ritmuszavar valószínűség tartósan emelkedik, ami előbb-utóbb szinte biztosan valamilyen szívproblémához vezet. Az energiaitalok alkohollal való együttes fogyasztása még nagyobb problémát jelenthet” – mondta el a 168 órának Gellér László professzor, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője, a Magyar Kardiológusok Társaságának tudományos bizottságának elnöke.

168 óra

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 76 = 83