A Csanádi pusztákon sikeresen szárnyra keltek a pusztai ölyv fiókák

pusztai Fotó: Szász Bence

Az utóbbi években egyre nagyobb számban költenek pusztai ölyvek a Körös-Maros Nemzeti Parkban. Az idén a Csanádi pusztákon fészkelő két pár összesen négy fiókát nevelt fel.

A pusztai ölyv Közép-Ázsiában és a Balkán-félszigeten honos, elterjedésének legnyugatibb határa Magyarország. Az országos állomány mindössze 10 pár, melyből négy nálunk költ. Rendkívül ritka, fokozottan védett madár, ezért Igazgatóságunk szakemberei is kiemelt figyelmet fordítanak rá.

Sztyeppi fajról lévén szó, leginkább a száraz, szinte félsivatagi környezetben szeret fészkelni, ezért az idei csapadékos május és június komoly kihívást jelentett számára. A Csanádi-pusztákon fészkelő két pár azonban sikeresen megbirkózott az időjárás viszontagságaival.

A pusztai ölyveknek már a költési időszak elején nehézségekkel kellett szembenézniük. Az egyik pár egy parlagi sassal folytatott küzdelmet a költőhelyért, de alulmaradt, így új hely után kellett néznie. A másik a májusi esők idején ismeretlen okból elhagyta a korábbi években megszokott költőhelyét és új helyen épített fészket.

Az egyik pár egy, a másik három fiókát nevelt fel sikeresen, a fiókák július elejére már röpképesekké váltak. Először csak a fészek környékén tettek kisebb-nagyobb köröket, majd távolabbra is elmerészkedtek.

A pusztai ölyvek jellemzően kisebb emlősökkel táplálkoznak. A megvizsgált köpetekből arra következtettünk, hogy idén fő táplálékuk a hörcsög volt.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

Szóljon hozzá!