Októberre befejeződhet a szélmalom felújítása

Fotó: Körös Hírcentrum

Felújításra kerül a Gabonatermesztés-történeti Kiállítóhelyen lévő szélmalom. Ando Görgy a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója a Gyulai úti Gabonamúzeumnál tartott sajtótájékoztatón a malmok történetével kezdte beszédét.

hirdetés

A vízi és szélmalmokról szóló ismertetőben többek között azt is elmondta, hogy mikor jelentek meg az első vízimalmok Magyarországon. Valamint hogy az 1817-es években 17 000 vízimalom létezett az országban. A malmok sokféleségéről is beszélt, hiszen a vízimalmokon felül például léteztek hajó-, szél- és szárazmalmok is.

Az országban olyan 50 szélmalom található jelenleg is, amik közül 20-25 védettséget élvez. Ilyen a békéscsabai Gabonamúzeumnál lévő műemlékként nyilvántartott malom is. 1974-ben jött létre a Gabonamúzeum. Az 1824-ben épült jellegzetes csabai parasztházat, a Gajdács tanyát vásárolták meg, amit átalakítottak múzeummá.

Az 1856 és 1860 között Békéssámson határában, a Csókási pusztában épült szélmalom áthelyezésére 1980-ban került sor. A malom kapacitása 100 tanya termésének őrlésére volt elegendő. A múzeum már korábban is átesett felújításokon, 2014-ben a fogadóépület, 2015-ben a járdák, 2016-ban a tanya nádazása lett teljes körűen felújítva, 2018-ban pedig a Mágori szín felújítása történt meg.

Idén a Városfejlesztési Nonprofit Kft. beruházásával a malom kerül felújításra: a tető le lesz cserélve és kap négy új szélvitorlát is, melynek egy-egy darabja a nyolc méteres hosszúságot is elérheti. Emellett a malom meghajtó főtengelye is cserélve lesz, ami több mint egy tonnás faszerkezet cseréjét jelenti.

Dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a korábbi TOP-os pályázatokon belül rengeteg helyen végeztek felújításokat a Csaba Parkban. Ezekhez a fejlesztésekhez kapcsolódik a csak és kizárólag hazai, kormányzati forrásból finanszírozott Modern Városok Program is. Ennek a programnak a keretén belül Békéscsaba 2017-ben egymilliárd összegű támogatást nyert meg. Ebből valósul meg a szélmalom teljes körű felújítása is, illetve a környezetének rendbetétele.

„A szélmalom felújítása megközelítőleg harminc millió forint összegből fog megvalósulni. 2019. április 10-én kötöttük meg a vállalkozási szerződést egy békéscsabai székhelyű vállalkozóval. A tervezési folyamat hosszú időt vett igénybe, hiszen az építés hatóságokkal, a műemlékvédelmi hatósággal is egyeztetni kellett a kiviteli terveket” – mondta el dr. Sódar Anita.

Mochnács Pál, a Bólem Kft. ügyvezető igazgatója ismertette a malom szerkezetét, és beszámolt arról is, hogy a korszerű berendezéseik teszik lehetővé ezeknek a bonyolult faipari munkálatoknak az elvégzését. A vitorla hossz nyolc méteres, leghosszabb eleme meghaladja a 10 métert is. A tetőt egy daru segítségével leteszik a földre és ott fogják elkészíteni és így kerül majd visszaemelésre. A régi és az új faszerkezeten gomba és rovarvédelmére is sor kerül. A kivitelező cég, szakmai kirándulás során megtekintette az Ópusztaszeren még ma is működő malmot, hogy minőségi munkát adhassanak ki a kezükből.

hirdetés

Szóljon hozzá!

71 − 62 =