Egyetemista kick-boxosok a küzdőtéren

kick-box, zágrábban Vizsnyiczai Richárd, Harangozó Gábor és Mészáros Attila

Békés megyei kick-boxosok is képviselik majd hazánkat a hónap végén Horvátországban lezajló Egyetemi Európa-bajnokságon. Gregor László, a Békés Megyei Harcművész Szövetség elnöke szerint jó esélyekkel indulnak.

Az egyetemek sportolói közötti versenyeknek jó néhány sportágban nagy hagyományai vannak. Elég, ha a legendás Oxford – Cambrigde evezős versenyre gondolunk. Az egyetemi sport oda fejlődött, hogy megalakultak az országokban a felsőfokú hallgatók sportját szervező sportszövetségek. Magyarországon is a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség.

hirdetés

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség és azon belül az Európai Egyetemi Sportszövetség egyre több sportágban rendezi meg az Egyetemi Európa-bajnokságot. Ebből a küzdősportok sem maradhatnak ki. Július 31 és augusztus 3. között Horvátország fővárosában, Zágrábban rendezik meg a Harcművész Egyetemi Európa-bajnokságot cselgáncs, karate, kick-box és taekwondo harcművész ágakban.

A magyar egyetemista kick-boxosok először indulnak ilyen jellegű versenyen. Így érthető, hogy nagy az izgalom. 13 versenyző utazik Zágrábba július 30-án Olasz Attila csapatvezető vezérletével. Olasz Attila szerint nincs túl nagy létszámú mezőny, persze, a legnépesebb súlycsoportokban most is több mérkőzést kell nyerni az elsőbbséghez. Bizakodással mehet ki a küldöttség, nagyon „húzós” gárda indul majd magyar színekben. Például Busa Andrea, Nagy Henrietta személyében felnőtt Világ- és Európa-bajnok, Gremen Petra, Vida Balázs VB ezüstérmes, Bálint Zoltán VB bronzérmes. A többiek is számos korosztályos Európa- és világbajnoki címmel és éremmel rendelkeznek.

A Békés Megyei Harcművész Szövetséghez tartozó klubok versenyzői közül Vizsnyiczai Richárd, Bálint Zoltán, Mészáros Attila és Harangozó Gábor, valamennyien a Szegedi Tudományegyetem hallgatói indulnak majd az Európa-bajnokságon. Közülük Bálint Zoltán felnőtt világbajnoki bronzéremmel, Harangozó Gábor junior világbajnoki címmel, Vizsnyiczai Richárd Utánpótlás EB bronzzal, Mészáros Attila Világkupa érmekkel rendelkezik. (A válogatott tagja még a Budapestre igazolt, korábbi füzesgyarmati világbajnoki ezüstérmes Vida Balázs is.)

A verseny jelentőségét az is mutatja, hogy a jelenlegi két legtekintélyesebb magyar versenybíró, Szabó Gábor, a Bírói Bizottság elnöke és helyettese, a füzesgyarmati Gasparik Róbert utazik versenybíróként Horvátországba. Vagyis mind a versenyzők, mind a versenybírók komoly szintet képviselnek.

Szóljon hozzá!

+ 29 = 33