Közös polgármesterjelöltet állít az ellenzéki összefogás Békéscsabán

Fotó: Körös Hírcentrum

A Demokratikus Koalíció, a Jobbik, a Párbeszéd Magyarországért valamint a Momentum helyi szervezetei úgy döntöttek, hogy önálló polgármester jelöltet indítanak Békéscsabán, Dancsó Tibor személyében.

hirdetés

Dancsó Tibor gépészmérnökként végzett és azóta a városban dolgozik vállalkozóként, családjával itt él Békéscsabán. Bár eddig nem állt közel a politikához, jelenleg a Demokratikus Koalíció Békéscsabai csoportjának vezetője, a DK országos tanácsának a tagja. Úgy gondolja, hogy nem halad jó irányba az ország, és próbál tenni valamit azért, hogy ez változzon. A polgármester jelölt elmondta, hogy az ellenzék tagjai nem biztos, hogy politikailag azonos platformon állnak, de úgy gondolják, hogy a közgyűlésben lévő Fideszes többség egy olyan túlsúly, ami a város működését is befolyásolja.

Árgyelán György a DK megyei képviselője elmondta, hogy a polgármester jelölt mellett mind a 12 körzetben indítanak jelöltet és egy kompenzációs listát is készítenek. Azt szeretnék elérni, hogy az önkormányzati választásokon az ellenzék többségbe kerüljön. Kiemelte, hogy a Nemzeti Egység Rendszere (NER) sokszor hozott olyan döntéseket, ami a város érdekeivel ellentétes volt.

A tárgyalások továbbra sem értek véget, ám több párt maradása is kétséges

Ma reggel a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelentette be a távozását. Kocziha Tünde a Jobbik képviselője az ellenzék összefogásával kapcsolatban elmondta, hogy a pártok képviselői, többek között ő maga is többször kiléptek, majd újra visszatértek a tárgyalóasztalhoz. Szerinte a legnagyobb nehézséget az okozza, hogy több párt a saját érdekeit tartva szem előtt, hátráltatja a tárgyalások előrehaladását.


Hozzátette, hogy szinte minden nap volt valamilyen történés, az egyik éppen ma, amikor a Mindenki Magyarországa Mozgalom közleményében bejelentette, hogy feláll a tárgyalóasztaltól. Ez befolyásolja a Jobbik szereplését is a csoportban, hiszen az MMM legfontosabb partnere éppen a Jobbik. Mivel a szövetségesük távozott, Kocziha Tünde sem kívánta egyelőre aláírni az együttműködési nyilatkozatot. A Jobbikos képviselő az alábbi nyilatkozatot juttatta el szerkesztőségünknek.

Körömi János a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviselője elmondta, hogy szerinte külön úton haladnak az ellenzéki összefogással, ami a végén még keresztezheti egymást. Mégis ez volt az oka annak, hogy végül ma reggel kilépett belőle. Szerinte ennek az összefogás lett volna a lényege, de épp ez az, ami jelen pillanatban kudarcba fulladt. Azonban a továbbiakban sem zárja ki az egyeztetés lehetőségét.

Körömi János hozzátette: szerinte változhat még a felállás. Lesznek még ki-be lépések, szövetségek fognak létrejönni, és ő hosszú távon látja benne az esélyt. Jelen pillanatban azonban úgy érzi, hogy nincs egyetértés, a polgármester jelölt kiválasztásában sem volt egyhangúság.

Dancsó Tiborral készült interjúnk:

 

Körömi Jánossal készült interjúnk:

 

Kapcsolódó tartalom:

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

64 − = 61