Kerékpárúttal kötik össze Nagyszalontát, Madarászt és Sarkadot

Török László, Nagyszalonta polgármestere / Fotó: Körös Hírcentrum

A Sarkad és Nagyszalontát összekötő kerékpárút kapcsán került sor a WeBike projektnyitó rendezvényre.

Nagyszalonta és Sarkad városa 1992 óta testvértelepülések, ez által számos határon átnyúló együttműködési projekt valósult meg. Ilyen volt a csapadékvíz elvezetése, vagy a kerékpárút építés is. Egy korábbi kerékpárút projekt folytatását valósítják meg most, ami Békéscsaba és Madarász között került kiépítésre. Az első ütemben Sarkadot ez csak annyiban érintette, hogy egy külterületi szakaszon lett kész az út a határig. A második ütemben szerették volna Sarkad belterületén valamint Dobozig is tovább építeni a kerékpárutat. Ám erre végül nem volt lehetőség, mert a dobozi önkormányzat, mint partner visszalépett és a projekten belül nem lehetett felújítani sem.

hirdetés

Végezetül Sarkadon két elemet valósítottak meg a projektből.

Az egyik az Éden-tavakat körülölelő kerékpárút szakaszának kiépítése volt, ami fontos turisztikai célpont lehet a következőkben. Az Éden-tó szigetén létesítmények is épültek, rendezvények kerültek és kerülnek megvalósításra ami kempinggel, úszómedencével, épített kemencével várja a látogatókat.

A másik projekt a Sarkad külterületén, a Fekete körös mentén megépülő kerékpárút megépítését támogatja, az ökörörményi szabad strandig, amit szeretnének újraéleszteni – mondta el dr. Mokán István, Sarkad polgármestere.

Dr. Mokán István, Sarkad polgármestere / Fotó: Körös Hírcentrum

A régi ökörörményi szabad strand jelenleg a magyarországi vízitúrák kezdő állomása. A Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel együttműködve ötmillió forint értékben egy pályázatból vásároltak már kenukat, egy TOP-os program keretében pedig egy mobil kikötőpont kerül kiépítésre, valamint szintén egy TOP-os pályázattal egy vizesblokk is épül.

Mind Arany János szülővárosának, mind Madarásznak és Sarkadnak nagyon szép látványosságai vannak, amik most ezekkel a kerékpárutakkal könnyebben elérhető, turisztikai célponttá válhatnak, amit minden túrázni szerető ember könnyedén megtekinthet a jövőben.

A „Kerékpárút hálózat fejlesztése a Nagyszalonta-Békéscsaba határmenti térségében – WeBike” nevű projekttel Sarkad belterületén is megépülhet a kerékpárút.

A magyar-román projekt 1,2 millió eurót meghaladó összköltségből valósulhat meg. Ebből Sarkad része 376 ezer euró, azaz több mint 122 millió forint. A beruházás Sarkad város polgármestere szerint jövőre meg is valósulhat.

Török László, Nagyszalonta polgármestere elmondta, hogy tíz évre nyúlik vissza az ötlet, hogy Nagyszalontát Békéscsabával összekössék egy uniós projekt által. De a kivitelezési összeg nagysága miatt nem tudtak minden szakaszt létrehozni, ennek az érvágásnak pedig Sarkad és Madarász estek áldozatul. Előbbinél már létezett kerékpárút és a Sarkadiak a közösség érdekében lemondtak az új útról. Végül a jelenlegi pályázat keretében tudták kárpótolni a korábbi áldozatot.

Dan Pacala Madarász tanácsnoka / Fotó: Körös Hírcentrum

Dan Pacala, Madarász tanácsnoka magyarul köszöntötte a sajtótájékoztatón lévőket, majd anyanyelvén folytatta beszédét, amit tolmács segítségével érthették meg azok is, akik nem beszélik a román nyelvet. A tanácsnok elmondta, hogy tudomása szerint ez a harmadik alkalom, hogy próbáltak becsatlakozni ebbe a kerékpárutas pályázatba. Köszönetét fejezte ki Sarkad és Nagyszalonta polgármestere felé, amiért Madarászon épülhet meg a az út leghosszabb szakasza. A településen 5 km hosszan építik ki, aminek érdekében mindkét partner jelentős szakaszokról mondott le.

Szóljon hozzá!

57 − = 55