A kuvasz új szerepkörben

kuvasz Fotó: Fekete István

Újabb öt kuvasz kiképzését finanszírozza az Országos Polgárőr Szövetség tavaly indult kutyás szolgálata számára az Agrárminisztérium.

V. Németh Zsolt miniszteri biztos elmondta, a magyar kutyafajták, kiemelten a kuvasz népszerűsítésére létrejött mintaprogram folytatásaként támogatják újabb öt kuvasz kiképzését. Egyrészt a genetikai erőforrások megőrzése miatt, másrészt pedig a hungarikumokhoz kapcsolódóan.

“Remélhetőleg nemsokára a hét törpe neve mellett a magyar kutyafajtákat is kívülről fogják tudni az iskolások” – fűzte hozzá V. Németh Zsolt. A miniszteri biztos beszélt arról, hogy a kilenc magyar kutyafajta megóvása érdekében génmegőrzési programot indított a minisztérium. Ennek egyik fejezete a magyar kutyafajtákról szól és az a célja, hogy “kompromisszumok nélküli állományok” alakuljanak ki.

Hozzátette, szeretnék elérni, hogy a nemzeti parkok telephelyein arra használják a kutyákat, amire elődeink évszázadokon keresztül: a terelőkutyát terelésre, a vadászkutyát vadászatra, az olyan őrzőkutyákat pedig, mint a kuvasz, ingatlanok védelmére.

Korózs András, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületei Szövetségének (MEOESZ) elnöke azt mondta, újra meg kell találni a kilenc magyar kutyafajta használatának lehetőségeit, és ez ma jó irányba halad – írja az MTI.

Szóljon hozzá!