Kezdetét vette a Kárpát-medencei Nyári Pedagógus Akadémia

pedagógus akadémia Fotó: Körös Hírcentrum

A „Járd végig!” program keretén belül rendezik meg augusztus 8-a és 11-e között a Kárpát-medencei Nyári Pedagógus Akadémiát. A projekt célja a magyarság határokon túli kapcsolatainak megerősítése, a magyar nyelv művelése az oktatás és nevelés eszközeivel, valamint a hagyományok és a kultúra megőrzése.

A programot a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete (SZEGEPI) valamint az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) konzorciumában szervezik meg. A megnyitóra Békéscsabán a Gál Ferenc Főiskola Gazdasági Karának előadótermében került sor, ahol Szarvas Péter polgármester valamint dr. Vincze Gábor dékán is felszólalt.

hirdetés

Több mint 200 olyan oktatási, nevelési szakember érkezett Békéscsabára, akik határainkon kívül dolgoznak. A GFF gazdasági karáról Budapestre, a Dunakanyarhoz és Ópusztaszer történelmi helyszíneire látogathatnak majd el a program keretében, de műhelymegbeszélések is lesznek.

Szarvas Péter beszédében megköszönte, hogy Békéscsaba házigazdája lehet ennek az eseménynek. Kiemelte, hogy itt mindig vendégszerető emberek laktak és laknak most is. Ezt követően Magyarország történelméből idézett fel fontos eseményeket, amik ezen a találkozón jelentőséggel bírnak. A Trianoni szerződést követően az országot felosztották, ami azt jelenti, hogy minden tíz magyarból három, más országban találta magát.

A 20. század végén, 21. század elején nyílt lehetőség arra, hogy a nemzetegyesítés érdekében az anyaország lépéseket tehessen bevonva az idegen országban élő magyarul beszélő embereket. Sok eszköz van arra, hogy erősítsék ezt a folyamatot, és ilyen a Nyári Akadémia is – folytatta Békéscsaba polgármestere. Hozzátette, hogy a programon résztvevők mindannyian külföldről érkeztek, mégis egy nyelvet, a magyart beszélik.

Szarvas Péter a várost is bemutatta a résztvevőknek. A történelmétől kezdve a gazdaságán keresztül az infrastruktúrán és fejlesztések bemutatásán túl arról is beszélt, hogy a betelepítést követően volt olyan időszak amikor többen beszéltek a városban szlovákul mint magyarul. Azonban akármilyen harcok dúltak, az itt élők – akár szlovák, akár magyar ajkúak voltak, mindig jól megfértek egymással.

Dr. Vincze Gábor elmondta, hogy bár most a malom leégését követően kicsit katasztrófa utáni helyzet van, azért így is sok lehetőség és látnivaló rejlik a városban. Említésre került a Munkácsy-negyed, és természetesen Munkácsy Mihályról is szólt néhány mondatot, ahogyan a főiskolai képzést is bemutatta. 1986-ban pedagógus képzéssel kezdődött a felsőoktatás, ami 15 év után Szarvasra költözött, emiatt pedig szoros az együttműködés a szarvasi főiskolával. Tavaly pedig Békéscsabán, Szarvason és a Gyulán lévő karoknak is tulajdonosa lett a Gál Ferenc Főiskola. A dékán elmondta, hogy mennyire fontos, hogy jó pedagógusokat képezzenek akik majd segíthetik hogy az itt tanulók helyben maradjanak, hogy a kulturális örökség ne vesszen el.

Szóljon hozzá!

+ 83 = 88