Vírusos lázzal küzd a szétválasztott ikerpár egyike

Rabeya / Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Változott a magyar orvoscsapat által szétválasztott hároméves kislányok állapota: Rabeyánál pozitív fejlemények történtek, Rukaya viszont speciális vírusos lázzal küzd, állapota életveszélyes – közölte a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány.

hirdetés

A sziámi ikerpárt augusztus 1-jén és 2-án, 30 órás maratoni műtét során választotta szét a 35 fős magyar orvoscsoport. Rabeya a műtét után 5 nappal magához tért, mozgatja végtagjait, felismeri édesanyját, figyeli a környezetét. A gyermek azóta egész mondatokban beszél, mosolyog és szájon át eszik.

hirdetés

Testvére, Rukaya továbbra is változatlanul altatás és légzéstámogatás alatt áll, de immáron önálló légzéssel. A többnapos mélyaltatás a felépülési folyamat szakmailag megszokott velejárója egy ilyen összetett és hosszadalmas műtét után, mint a több mint 30 órás koponya- és agyszétválasztás. Ám mivel a paraméterei és leletei problémát jeleztek az utóbbi napokban, az orvosok tesztet végeztek nála, mely pozitív eredményt mutatott.

A következő napokban valószínűleg kiderül a fertőzés kimenetele, addig sajnos életveszélyről beszélhetünk. Alapítványunk munkájához egyaránt nélkülözhetetlen a tudományos felkészültség és az imákból nyert lelki támogatás, amelyért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani – írják.

A fejüknél összenőtt sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatának koordinátora, Dr. Pataki Gergely, a végső szétválasztást vezető Dr. Csókay András, illetve aneszteziológiai teamünk vezetője, Dr. Csapody Marcell jelenleg is Dakkában van a kicsikkel.

hirdetés

Szóljon hozzá!

5 + 1 =