Simon-Mazula Tibor: A szépséghez mindenkinek más a viszonya

tibor Fotó: Körös Hírcentrum

Simon-Mazula Tibor festményiből nyílik kiállítás a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. Az Elemi szépség / Pure Beauty című új tárlatot október 13-ig láthatja majd a közönség. A kiállított anyagról a művésszel és Ván Hajnalkával, a múzeum művészettörténészével, a kiállítás szervezőjével beszélgettünk a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

A festőművész már régóta kapcsolatban áll a békéscsabai intézménnyel, korábban a Komolyan lazulós című programsorozatnak is vendége volt. Később a Szolnokon bemutatott CsabArt kiállításban a kortárs anyagban is helyet kapott mint külföldön alkotó magyar művész. Most érkezett el az ideje, hogy egy önálló kiállítással is bemutatkozzon a Munkácsy Múzeumban – árulta el Ván Hajnalka, a múzeum művészettörténésze és a kiállítás szervezője.

hirdetés

Közel 30 alkotást válogatott össze Tibor az elmúlt évek festményei közül. Ezek jobbára San Franciscóban és Budapesten készültek. Egyfajta összegzése az eltelt időnek, mérföldkő is ezáltal a művész életében. A festő szerint a műkedvelők számára azért lehet érdekes a tárlat, mert két kultúra, a kaliforniai és a magyar találkozása elevenedik meg.

Azért kapta az Elemi szépség címet, mert ezzel a témával foglalkozik számos alkotáson keresztül, még ha kimondatlanul is. Ez egy nagyon szubjektív fogalom, ami mindenkinek mást jelent és amiről mindenkinek megvan a saját véleménye. A képeit annak idején úgy igyekezett megalkotni, hogy mindenki tudjon velük valamilyen szempontból azonosulni. Legyen az életének egy olyan mozzanata, amit visszatükröz egy-egy festmény. Simon-Mazula Tibor a klasszikus festészet irányelveit követi, ezt sok évig tanulta is itthon és külföldön. Ezt a tudást, ezt a tapasztalatot szintén átadják a művek, érdemes tehát időt szánni a megértésükre.

Ván Hajnalka szerint jó nézni ezeket a képeket, jól esik egy teremben lenni velük. Ezen túl azonban érdemes elmélyedni bennük, átérezni őket. Esélyt adnak ezek a festmények arra, hogy tetsszenek, hogy befogadhatóak legyenek.

A Simon-Mazula Tiborral és Ván Hajnalkával készült interjút itt meghallgathatják:

hirdetés

Szóljon hozzá!

9 + 1 =