Növekedésnek indult a hazai halgazdálkodási ágazat

halválaszték, rekreációs, hal, horgászok, orvhalászat, halgazdálkodási, halőri Kiemelt képünk illusztráció! Forrás: Pixabay

A 2018-as pénzügyi beszámolók alapján a halászati és halgazdálkodási piaci szereplők az árbevételük mellett a dolgozói létszámukat is tudták növelni – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató elemzéséből.

2018-ban a főtevékenységként halászatot és halgazdálkodási tevékenységet megjelölő vállalkozások száma a 2017-es visszaesést követően növekedésnek indult. 2018-ban 288 darab ilyen profilú vállalkozás működött az országban. Ezzel párhuzamosan a szektor összesített nettó árbevétele 2016 óta egyenletesen emelkedik. 2018-ban majdnem elérte a 18 milliárd forintot. A kedvező eredményeket egyértelműen a 2018. január 1-jén hatályba lépett áfa csökkentés magyarázza. Szintén kedvező folyamatot jelez, hogy a bevételekkel párhuzamosan az alkalmazotti létszám is emelkedett. 2015-höt képest 2018-ban 247 fővel többen dolgoznak a hazai halgazdaságokban.

Szintén a cégek stabilitását támasztja alá a felszámolás alá került vállalkozások rendkívül alacsony száma. 2016-ban és 2017-ben összesen 1-1 ilyen cég akadt, míg 2018-ban összesen 5. Valamint azon cégek csekély száma is, melyek ellen végrehajtási eljárást indítottak. 2017-ben 29 ilyen cég volt, ami a tavalyi évben 12 darabra mérséklődött. A cégfluktuációs index a vizsgált időszakban hektikusan alakult 7% és 12 % között, ami elmarad az országos átlagtól és a piaci szereplők stabilitását jelzi.

Nem változnak a fogyasztási szokások

A piaci eredményeket leginkább befolyásoló tényező, a hazai halfogyasztási szokások ugyanakkor rendkívül lassan változnak. A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet 2018. évről szóló statisztikai jelentése szerint a hazai halfogyasztás még mindig elég erősen idényjellegű. Leginkább a húsvéti és karácsonyi időszakban vásárolnak alapvetően halat a hazai fogyasztók. Az éves átlagos halfogyasztás 5-7 kg között mozog, ami még mindig messze elmarad az uniós átlag 20-22 kg-os értékétől. Fajok tekintetében pedig megdönthetetlennek tűnik a pontyfogyasztás túlsúlya, biztató viszont, hogy növekszik az érdeklődés a különböző feldolgozott, illetve konyhakész halászati termékek iránt.

Kedvező fejlemény a szektor jövőjével kapcsolatban, hogy idén tavasszal jelentették be, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban 18 milliárd forint közelébe emelkedhet a halászati ágazatot érintő pályázati források mértéke, ami az előző ciklushoz képest 10%-os növekedést jelent. Előreláthatólag az országba érkező halászati források 87 százalékáról a magyar irányító hatóság dönthet majd, míg 13 % marad Brüsszel hatáskörében marad. A következő ciklusban a termelő beruházások mellett akva-élelmiszeripari, állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági beruházásokra is tervezik kibővíteni a támogatásokat.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!