Tehermentesíti Békéscsabát az épülő Fürjesi összekötő út

út, útépítés, fürjes Illusztráció / Pixabay

Elkezdődhet a 2×1 sávos Fürjesi összekötő út kivitelezése Békés megyében az M44-es út és a 4432-es jelű út között mintegy 5 milliárd forintból a Duna Aszfalt Kft. munkájával – írja az uniós közbeszerzési adatok alapján a Magyar Építők.

Az új főút megépítése meglévő önkormányzati út nyomvonalán fog megvalósulni 5,1 kilométer hosszan. A Fürjesi út az M44-es gyorsforgalmi utat, a 44-es és a 47-es számú főutat, illetve a 4432-es, azaz a Csanádapácai utat köti majd össze.

A Fürjesi út a Mezőkovácsháza, Medgyesegyháza és Battonya irányából érkező jelentősebb mezőgazdasági forgalmat az M44-es gyorsforgalmi útra tereli majd anélkül, hogy Békéscsaba belterületét érintené. A fejlesztéssel egy másodrendű külterületi főút jön létre, melynek 444-es lesz a száma.

A beruházás keretében ezen kívül:

  • megerősítik a 44-es főút burkolatát 800 méter hosszan,
  • a 4432-es út burkolatát szintén megerősítik, és 2,1 kilométeren szélesítik,
  • valamint új járműosztályozós csomópontot építenek a 4432-es úton.

A projekt részeként továbbá három darab új körforgalmú csomópont épül a 44-es főút, a 47-es főút és a 4432-es út keresztezésében.

Ezen felül 8,5 kilométeren szervizutakat kiviteleznek, és kerékpárutat is építenek 2,6 kilométer hosszan. A beruházás keretében sor került a közvilágítás kiépítésére a körforgalmú csomópontokban és a 4432-es út beavatkozással érintett szakaszán.

Kapcsolódó tartalom: