Veszélyben a Föld tüdeje – napok óta lángokban áll az esőerdő

Fotó: Lauren Dauphin /AFP
hirdetés

Nagyban megváltoztathatja a Föld klímáját a Brazil esőerdőben tomboló tűzvész.

Sajnos minden évben előfordul, hogy erdőtűz tör ki a brazil esőerdőben, ám most drasztikusan megemelkedett ezeknek a száma. Bár illegális, ebben az időszakban meg főleg, mégis tömegével vágják ki a fákat a gazdálkodók és farmerek, hogy farmokat alakítsanak ki a helyükön.

hirdetés

2019 júliusának első felében ezer négyzetkilométernyi területen vesztették el az erdőt, a tüzek mellett az erdőirtás is nagy ökológiai problémát okoz. Nem csak az élővilág került veszélybe, hanem a talajerózió is felgyorsult, valamint az időjárás is egyre nagyobb károkat okoz. Az esőerdőben lévő tűz miatt hétfőn sötét lett Sao Paulóban a felszálló korom miatt. Ezen kívül a NASA világűrből készült felvételein (lásd kiemelt képünk) az augusztus 11. és 13. között készült fotókon látszik a füst, ami azóta valószínűsíthetően még nagyobb területet fed el.

Az erdőtűz annak is köszönhető, hogy súlyosan aszályos időszak van, a száraz évszak során a levegő páratartalma igen alacsony, és szélmozgás sem kedvez. Bár sokszor voltak erdőtüzek az elmúlt időszakban, az Amazonas-medence erdein kívül más területeken is, de idén ezeknek száma rekordokat döntött. A Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) 72 843 erdőtüzet regisztrált csak az idén, és az év még nem ért véget.

Futó Szöveg
ÁRKÁD SZEGED * KARÁCSONYI MŰSOR: December 02. 16:30 Takács Nikolas * December 03. 14:00 100 Folk Celsius * December 09. 16:30 Margaret Island Akusztik * December IO. 14:00 Csiga Duó Gyermekzenekar * December 16. 16:30 Veréb Tamás akusztikus koncert * December 17. 14:00 Alma Együttes * December 23. 16:30 Pál Dénes * KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS GYEREKEKNEK: november 29. és december 23. között. szerdától-péntekig: 16:00-19:00 szombat-vasárnap: 10:00-18:00

A Global Forest Watch nevű erdőfigyelő környezetvédő szervezet térképén mi is nyomon követhetjük az erdőtüzek állapotát. A 12 óránként frissülő térképet a NASA hőmérsékleti és fényességbeli változásait figyelő műholdjainak adatait futtatja át egy algoritmuson. Így megállapítható, hogy a változásokat tüzek okozzák-e.

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 1 = 2