WorldSkills: A nyitóceremóniával tegnap elindult a verseny

worldskills A magyar csapat a WorldSkills nyitóceremóniáján. Fotó: SkillsHungary/Facebook

A szakmák, a szakképzés csúcsát szimbolizáló, a Szakmák Olimpiájaként ismert WorldSkills versenyek rendszere több mint hatvan éves múltra tekint vissza. 2019-ben Kazanban, Oroszországban kerül megrendezésre augusztus 22. és 27. között, ahol két Békés megyei fiatal is képviseli hazánkat.

hirdetés

A WorldSkills versenyek kétévente, minden páratlan évben kerülnek megrendezésre. A páros években zajlik a EuroSkills, amit tavaly Budapesten bonyolítottak le. Minden ország egy versenyzőt vagy versenyzői csapatot nevezhet szakmánként, őket egy szakértő kíséri. Egy versenyző csak egy WorldSkills versenyen indulhat. A verseny hossza 4 nap, ebből a nettó versenyidő 15 és 22 óra közé esik – olvasható a SkillsHungary honlapján.

hirdetés

A versenyszámok jellemzően egyéni versenyszámok, de van egy-két olyan szakma, ahol csapatban indulnak a résztvevő országok. Ilyen például a mechatronika, ahol egy 2 fős csapat teljesíti a feladatot. Közülük az egyik, Bakonyi Dávid Békés megyei. A másik megyei versenyzőnk Orosz Nikolett, ő az Ápolás és gondozás területén indult. Róla itt olvashatnak bővebben.

Különleges helyszínt kapott a WorldSkills

Kazan 2015-ben kapta meg a jogot a 45. WorldSkills világverseny megrendezésére, melyen 63 ország több mint 1300 versenyzője vesz részt 56 szakmában. A versenynek helyt adó KAZAN EXPO (Kazan Expo International Exhibition Centre) egy közel 75 hektáros területen fekszik és kifejezetten a kazani világbajnokságra épült, a kazani repülőtér közelében. A versenyzői falu (WorldSkills Village) a nemzetközi eseményeknek is gyakran helyszínt adó 2005-ös Universiadera készült. Egy hatalmas, 6000 férőhelyes épületkomplexumról van szó. A verseny nyitó- és záróceremóniáját pedig a 2018-as labdarúgó világbajnokság meccseinek helyszínéül szolgáló Kazan Arénában tartják.

Oroszország 2012 óta tagja a WorldSkills International és WorldSkills Europe szervezeteknek, és három év múlva ismét szervező ország lesz, ugyanis a 8. EuroSkillst, a Szakmák Európa Bajnokságát 2022-ben Szentpéterváron rendezik.

22 magyar fiatal a megmérettetésen

Magyarország idén minden eddiginél nagyobb létszámban képviselteti magát a WorldSkills versenyeken, ugyanis összesen 22 versenyszámban indul magyar versenyző. További egy szakmában pedig versenyző nélküli szakértő vesz részt az eseményen. Azon versenyszámok esetében, ahol a 2018-ban a Budapesten megrendezett EuroSkills világversenyen versenyzők dobogós helyezést értek el, nem volt szükség az idei versenyre nemzeti döntőt tartani, ugyanis a tavalyi versenyző képviselhette hazánkat. A többi szakma esetében viszont országos válogatót és döntőt tartottunk márciusban, a Szakma Sztár Fesztivál keretein belül.

A versenyzők felső korhatára a verseny évében betöltött 22 év, kivétel a mechatronika, ahol a betöltött 25 év a korhatár. A verseny hivatalos nyelve az angol. A versenyszámokat, vagyis hogy mely szakmákban lehet indulni, a korábbi évek tendenciái, az új trendek és az előregisztráció során jelentkezett részvevők száma együtt határozzák meg.

A versenyeket öt alappillér, a 1) becsületesség, 2) átláthatóság, 3) pártatlanság, 4) partnerség és 5) innováció jegyében szervezik és bonyolítják. A versenyfeladatok szakmától függően már a verseny előtt teljes egészében ismertek lehetnek, azonban alapszabály, hogy amennyiben a feladat ismert, azt a verseny előtt legalább 30%-ban meg kell változtatni.

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 1 = 1