Súlyos pénzbüntetésre számíthatnak a szemetelők Berlinben

berlinben Illusztráció: Pixabay

Súlyos pénzbüntetésre számíthatnak a szemetelők Berlinben 2020-tól. A tartományi rangú német főváros vezetésének tervei szerint a kutyapiszok feltakarításának elmaradása akár 1500 euróba (490 ezer forint) is kerülhet. Egy cigarettacsikk vagy egy rágógumi eldobásáért pedig 120 eurós bírságot is kiszabhatnak.

A BZ című berlini lap pénteki összeállítása szerint a 16 német tartomány közül Berlinben a leginkább elterjedt a dohányzás. A 3,6 millió fővárosi 35 százaléka cigarettázik. Amióta tiltják a dohányzást a zárt légterű helyiségekben, egyre többen gyújtanak rá a szabadban. A csikket pedig a járdák, terek burkolatán, vagy a parkok talaján tapossák el. Ez nem csupán rontja a közterületek látványát, hanem a csikkekben lévő mérgező anyagok – például az arzén és az ólom – révén súlyosan szennyezi a környezetet.

Az egyik berlini tudományegyetem, a Freie Universität számításai szerint átlagosan négyzetméterenként 2,7 darab – a város teljes területén 2,4 milliárd – csikk hever a földön. Annak ellenére, hogy a hamutartóval, csikkgyűjtővel felszerelt szemetesekből 24 ezer áll a közterületeken.

Sok egyéb hulladék is csúfítja a várost, ezért a berlini kormány (szenátus) átdolgozta a közterület-szennyezési szabálysértések büntetési tételeinek katalógusát. A héten elfogadott szigorítás szerint egy csikk vagy egy rágógumi eldobásáért már a legenyhébb esetben is – amikor csak figyelmeztetést kap a szemetelő – 55 eurót kell fizetni, az építési törmelék illegális lerakása pedig az eset súlyosságától függően 600 és 25 ezer euró közötti bírsággal büntetendő.

A szenátus terve szerint az új szabályokat január 1-jével léptetik életbe. Addig a kerületek véleményét is kikérik. Több kerületi önkormányzatnál kételkednek a sikerben. Kiemelték, hogy büntetni csak akkor lehet, ha ismert a szemetelő és bizonyítható a szabálysértés, és rendszerint senki sem dobálja szét a hulladékot, amikor a közelben tartózkodik egy egyenruhás közterület-felügyelő – számolt be az MTI.


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!