Idén már 22. alkalommal szervezik meg a Szarvasi Szilvanapokat. A programnak évek óta része egy receptverseny is, melynek egyik zsűritagja Sárkány Mihály cukrászmester. A verseny részleteibe ő avatta be az érdeklődőket a Körös Hírcentrum stúdiójában.
Nagyon pozitív élményekkel zárult eddig minden receptverseny – osztotta meg a szakember az elmúlt évek tapasztalatai alapján. Az ország minden szegletéből érkezett már recept és sütemény is, a leghagyományosabb, nagyszülők által készített finomságoktól kezdve a modern, formabontó különlegességekig. Az is jellemző, hogy a szilva felhasználása átalakult. Korábban leginkább lekvárként használták a gyümölcsöt, ma pedig már nyersen, aszalva, vagy más formában is kerül a süteménybe.
A versenyen több kategóriában is nevezhetnek az érdeklődők, ráadásul több recepttel is lehet jelentkezni. A határidő szeptember elseje, a kategóriák pedig a Hagyományőrző süti, a Modern süti, az Egészségmegőrző süti és a Receptvideó készítése. Tavaly már hatalmas sikert aratott, hogy felvették, ahogy a legkisebbek is segítenek a konyhában a finomságok elkészítésében, majd ezeket a képsorokat levetítették a fesztiválon. Sárkány Mihály nagyra tartja a hagyományos kategóriát is, mert településenként eltérnek a sütési hagyományok. Ez megjelenhet ezáltal a receptversenyen is.
A recepteket email-ben, postai úton vagy személyesen a Cervinus Teátrumban is leadhatják a nevezni szándékozók. Ezek közül választ ki a zsűri többet is. A kiválasztott versenyzőknek azután el kell készíteni a süteményeket, hogy a Szilvanapokon a zsűri megkóstolhassa és kiválaszthassa a legjobbakat. Ezzel kapcsolatban Sárkány Mihály elárulta, hogy aki veszi a fáradtságot és nevez, az már nyertesnek számít. A zsűri tagjai a kondorosi cukrászmester mellett idén is Erdős Hanna olimpiai és világbajnok mestercukrász, valamint Farkasinszki Ildikó cukrász lesznek.
Arra a kérdésre, hogy miért érdemes részt venni a receptversenyen, Sárkány Mihály azt mondja, hogy ha valakiben megvan az ambíció, hogy valamit elkészítsen, akkor bátran mutassa azt meg. Ha van otthon egy családi kedvenc szilvás sütemény (nem ötemeletes tortákra kell gondolni), akár rétes, pite, muffin, bármi, azt a zsűri megnézi, kiértékeli. Másrészt számos recepttel is gazdagodnak a résztvevők, mert egymás alkotásait is látják. Az értékeléskor pedig a zsűri is megosztja majd a készítőkkel, hogyan lehetne még jobb egy-egy sütemény.
A Sárkány Mihállyal készült interjút itt meghallgathatják: