Jó ütemben halad a szervezett vastagbélszűrés

egészségi, elektív, sebészeti, Kásler, szervátültetést, ápolók, Agyevő, betegek, magánorvosok, Németországban, koronavírus, járvány, rák, magyar, tüdőgyulladást, támogatást, semmelweis, húsevő, vastagbélszűrés

Jó ütemben halad a szervezett országos vastagbélszűrés. Az 50-70 éves korosztályban 350 ezer vizsgálatra szóló meghívót küldtek ki. 100 ezren már vissza is küldték a mintákat – erről az egészségügyért felelős államtitkár beszélt csütörtökön Budapesten.

Horváth Ildikó elmondta, a daganatos megbetegedések egy részének kialakulása az életmódra, a mindennapi szokásokra vezethető vissza. Ezek megváltozásával elejét tudjuk venni bizonyos elváltozások kialakulásának. Szintén fontos a rendszeres szűrővizsgálatokon való megjelenés. Hiszen ezen megbetegedések korai stádiumban történő felismerésével jó eséllyel gyógyíthatók az elváltozások – emelte ki.

Kitért arra, hogy a tavaly novemberben elindított szervezett vastagbélszűrési kampány igazodik a több évtizedes népegészségügyi szűrések rendszeréhez. Jelezte, a szakma már 1993-ban elkészítette a lakossági szintű szűrési koncepciót, azonban a program elkezdése évekig váratott magára. Horváth Ildikó kiemelte, a kormány több milliárd forintot fordít arra, hogy a lakossághoz minél közelebb vigyék a különböző szűrőprogramokat, így például szűrőbuszok járják az országot.

Az államtitkár arra biztat mindenkit, hogy éljen a szűrések lehetőségével és vegyen részt az életkorának megfelelő különböző, megelőzést szolgáló vizsgálatokon. Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy a második leggyakoribb halálok valamilyen daganatos megbetegedésre vezethető vissza, ezért is fontos a szűréseken való részvétel. Közölte, 1800 háziorvos vesz részt a vastagbélszűrés-programban, a szűrésre felszólító levél után a páciens háziorvosától kap egy székletmintavételhez szükséges csomagot, amelyet aztán a laboratórium kiértékel.

Az adatokat ismertetve a tisztifőorvos elmondta, a valamivel több mint százezer minta nyolc százaléka volt úgynevezett nem negatív, esetükben kolonoszkópiás vizsgálatra került sor, és közülük 309 embernél derült ki, hogy az elváltozás rosszindulatú. Közölte, hogy a vastag- és végbélrákszűrést kétévente megismétlik.

Székely György, az Új Szent János Kórház és Szakrendelő, I-es belgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa a vizsgálatokról elmondta, a vastagbéltükrözés előtt a betegeket felvilágosítják a beavatkozásról, arról, hogy milyen fájdalomcsillapításban részesülhet, ha kér. A beavatkozás 10-20 percet vesz igénybe. Az országban 51 gasztroenterológiai centrum kapcsolódott a programhoz – írja az MTI.

Szóljon hozzá!

27 − 21 =