Kerekes Ernő portréja is a Munkácsy Múzeumba került

kerekes Fotó: Körös Hírcentrum

Újabb festménnyel gazdagodott szombaton a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum. Kerekes Ernő portréja, melyet fia, Kerekes György festett, majd az ő fia, dr. Kerekes Attila, Békéscsaba önkormányzati képviselője felajánlásának köszönhetően került a múzeum gyűjteményébe.

hirdetés

Kerekes Ernő, amellett, hogy a legendás békéscsabai festő, Kerekes György édesapja volt, Ady Endrét is tanította Zilahon, a református kollégiumban. A költő számára meghatározó esztendők voltak ezek, Kerekes Ernőt egyenesen a kedvenc pedagógusának nevezte. „Aki vagyok, az a négy zilahi esztendő által vagyok. És más nem lehetek. E négy esztendő minden perce determináló perc volt.” – idézte a költő gondolatait Ando György, a múzeum igazgatója.

hirdetés

A rendezvényen Kerekes György életéről Gyarmati Gabriella, a múzeum művészettörténésze tartott előadást. Ebből kiderült, hogy a festő a trianoni események miatt menekült Budapestre. A Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskolán Rudnay Gyula osztályába járt. 1935-ben került Békéscsabára, ahol a Lórántffy Zsuzsánna Leánygimnáziumban vállalt rajztanári állást. Majd családot alapított, és számos kalandos helyzetbe, többek között orosz fogságba is került. Munkásságáról szólva Gyarmati Gabriella megosztotta, hogy lírai hangvételű tájképeket, portrékat, csendéleteket festett. Tehetséges volt mindegyikben. Kerekes Ernővel kapcsolatban elárulta a szakember, hogy a Wesselényi kollégium, ahol tanított, annak idején nem csak tanárairól, hanem diákjairól is híres volt.

Ady Endre volt az egyik, akinek az életében, mint már korábban is írtuk, mind az iskola, mind Kerekes Ernő nagy szerepet játszott. Akkoriban mindketten fiatalok voltak, mindössze kilenc évvel volt fiatalabb a diák a tanárnál. Kerekes Ernő már nem sokkal később szuperlatívuszokban beszélt volt diákjáról, mikor például politikai állásfoglalása miatt nem volt még annyira elfogadott.

Kerekes Györgyről is rendre elismerően nyilatkoztak diákjai Békéscsabán. Mindig kifogástalan, fiatalos jelenség volt a városban. A Munkácsy Múzeum az alkotásaiból készült első önálló kiállítását 2013-ban valósította meg. Ekkor a lakosoktól is kértek festményeket, amelyek végül meglepően nagy számban érkeztek.

Dr. Kerekes Attila az előadás után kiemelte, hogy családját mindig büszkeséggel töltötte el ez az Ady Endréhez való kötődés. A költő viszonylag szoros kapcsolatot ápolt akkori tanáraival, gyakran találkoztak. Ady halálának 100 éves évfordulóját idén ünnepeljük, míg a trianoni centenárium jövőre lesz. Ezek mind jó alkalmat adnak arra, hogy Kerekes Ernő portréja éppen most kerüljön a múzeumba. A festmény által egy összekötő kapocs létesült Békéscsaba és Zilah között, a képviselő úgy gondolja, jó helye lesz ennek a kincsnek az intézmény falai között.

A sajtótájékoztatót, benne Gyarmati Gabriella előadását itt meghallgathatják:

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 1 = 2