Újabb komoly váltás előtt áll a szakképzés

Szakmajegyzék, keresztféléves, felsőoktatási, 2020/2021, szakképzés, tanár, oktatás, pedagógus, felvételi Fotó: Pixabay

Tíz év után először 8,5 százalékkal több diák kezdte meg tanulmányait szakgimnáziumban, mint általános gimnáziumban tavaly. Ez is jelzi, hogy a szakképzés a jövő – mondta az innovációs és technológiai miniszter az országos szakképzési tanévnyitón szombaton Nyíregyházán.

hirdetés

Palkovics László a Nyíregyházi Szakképzési Centrumban tartott ünnepségen kiemelte, a magyar tanulók sorra hozzák el a hazai és nemzetközi szakmai versenyek fődíjait. Ez igazolja, hogy nemzetközi színtéren is elismert a magyar képzés. Úgy látja, minden feltétel adott ahhoz, hogy tovább fejlődjön a szakképzés. A tárcavezető a kazanyi 45. WorldSkills versenyen elért magyar sikerekről szólva azt mondta, az elért eredmények azt mutatják, hogy jó úton halad a szakképzés. A területen az elmúlt egy évben elért legnagyobb eredménynek pedig az osztrák mintára a piaci szereplők közreműködésével kialakított Szakképzés 4.0 stratégia elfogadását nevezte.

hirdetés

A szakképzés és a felnőttképzés rendszerszintű megújítását és továbbfejlesztését meghatározó kezdeményezéssel a cél a pályaválasztás előtt állóknak még inkább megmutatni, hogy a jól végzett szakmunka nemcsak versenysikert hozhat, hanem megélhetést is biztosít a családnak. Valamint hozzájárul Magyarország gazdasági sikeréhez – hangoztatta a miniszter. Mint mondta, a rugalmas, modern, a munkaerőpiaci igényekhez igazodó szakképzési rendszer fejlesztése az ágazat minden szereplőjének kedvező lesz. Növeli az ország versenyképességét, diákok számára több lehetőséget nyújt a tanuláshoz és a továbbtanuláshoz. A vállalatok pedig az igényeikhez igazodó, szaktudással rendelkező és képzett munkaerőt kaphatnak.

Palkovics László szerint a rendszer figyel a felsőoktatásba továbblépőkre is. 2020-tól a szakgimnáziumok négy plusz egy éves képzési struktúráját a technikumok ötéves képzése váltja fel. Innen a diákok gyakorlati tapasztalatokkal léphetnek munkába, illetve a továbbtanulás esetén közvetlenül a szakirányú felsőfokú képzésbe. Emellett a szakközépiskolákat hároméves szakképző iskolákká alakítják át, ahol a gyakorlati tapasztalatot az utolsó két év duális képzése biztosítja. A részszakképzést nyújtó műhelyiskolák alapítása pedig azoknak a fiataloknak lesz kedvező lehetőség, akik nem tudják elvégezni az általános iskolát. Vagy a hagyományos oktatási környezetben nem tudnak megfelelően teljesíteni – tette hozzá.

Utóbbiról szólva a tárcavezető megjegyezte, a lemorzsolódással veszélyeztetett diákok száma tavaly a szakkgimnáziumokban közel harmadával, a szakközépiskolában még ennél is nagyobb mértékben csökkent. De további cél az iskolát végzettség nélkül elhagyók számának 12-ról 10 százalék alá csökkentése lesz. Ehhez segítségként megújul például az állami ösztöndíjrendszer is. Annak érdekében, hogy a duális képzésben nem résztvevő fiatalok az új szakképzési rendszerben is anyagi támogatáshoz tudjanak jutni – írja az MTI.

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 1 = 1