A népzene hagyományainak ápolása kiemelt feladat

népzene Fotó: Körös Hírcentrum

Közös kincsünk a magyar népzene címmel szerveztek népzenei koncertet szombat délután a Csabagyöngye Kulturális Központban.

hirdetés

Budai Ilona és Kiss László lemezbemutató koncertjét hallhatta a közönség szombaton a kulturális központ Panoráma termében. A rendezvényen fellépett még Krajcsó Bence, a Nefelejcs Népdalkör, a Szivárvány Citera Együttes, a Bartók Béla Népdalkör és a Suttyomba zenekar. A vendégelőadók a megye több pontjáról érkeztek, ezzel is színesítve, még értékesebbé téve a rendezvényt.

hirdetés

Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője az eseménnyel kapcsolatban kiemelte, hogy bár a népzene eredete ismeretlen, ugyanúgy óvnunk és vigyáznunk kell. A népi kultúra nemcsak az ünnepekkor, hanem a hétköznapokban is sokat adhat nekünk. Bukvai Istvánné, a Nefelejcs Népdalkör vezetője már több alkalommal szervezett népzenei találkozót.

Horváth László családtagként érkezett az eseményre. Mint megosztotta, ez egy évek óta rendszeresen szervezett program. A felesége az egyik együttes oszlopos tagja, sokat gyakorol otthon is. Azért kísérte el a rendezvényre, hoy hallja a teljes koncertet. Örömmel tölti el, hogy a felesége szívvel-lélekkel űzi ezt a hobbit. A népzene sokkal inkább elvarázsolja a közönséget, amikor élőben, egy ehhez hasonló koncerten hallgatják. Ezen a területen is nagyon fontos a hagyományteremtés és a hagyományok őrzése – ezt fontos szerinte kihangsúlyozni.

A Herczeg Tamással készült interjút itt hallhatják:

 

A Horváth Lászlóval készült anyagot pedig itt:

 

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

56 − 55 =