Néhány madár vándorlását magunk is nyomon követhetjük

fehér, madár, madárpusztulás, gólya Illusztráció: Pixabay

Ősszel újra folytatódik az a nemzetközi kampány, amely hét madár hősies vándorútját követi nyomon. A tavasszal kezdődött akcióban közel egy tucat ország vett részt és vesz részt továbbra is a következő hónapokban. A kampány a Nemzetközi Madárvédelmi Tanács (BirdLife International) kezdeményezésével indult. A vonuló madarakra leselkedő emberi eredetű veszélyeztető tényezőkre hívja fel a figyelmet.

A legapróbb énekesmadaraktól a leghatalmasabb ragadozómadarakig, a madárvonulás nem csak a telelőhelyekre való eljutást, hanem a túlélésért való küzdelmet is jelenti. Minden ősszel vonuló madarak millióinak kell erős viharokkal, éhes ragadozókkal és akár éhhalállal is megbirkóznia a több ezer kilométeres útjuk során. De számos olyan veszély is leselkedik rájuk, amiért az emberek a felelősek.

Minden évben nagyjából 25 000 000 madár pusztul el Európában az illegális madármészárlásoknak köszönhetően. A kedvelt és védelmet élvező madárfajokat sem kíméli az élőhelyek eltűnése és a klímaváltozás. Mindemellett állománycsökkenésükhöz még a válogatás nélküli lelövés, csapdázás vagy megmérgezés is hozzájárul.

A nagyszabású nemzetközi kampányhoz a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) azért csatlakozott, mert a hét kiemelt faj, „A hős hetes”, legtöbbje hazánkban is előfordul. Ezért a vonulás során az őket érő negatív emberi hatások a hazai állományokat is kedvezőtlenül befolyásolhatják. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a folyamatosan felmerülő kihívások ellenére hazánkban a természetvédelem erősebb, mint sok más, a kampányban is résztvevő országban. Ezért kötelességüknek érzik a szervezet szakemberei, hogy felhívják a figyelmet a problémára. Így segítve azokat az országokat, ahol a madárvédelem még gyerekcipőben jár.

Aki szeretné, követheti #aHősHetes fajokat őszi vándorlásuk során. Megtudhatja, mi történik a fehér gólyákkal Libanonban, a parlagi sasokkal a Kárpát-medencében, a vadgerlékkel Görögországban, a fürjjel Egyiptomban, a darázsölyvvel (és énekesmadarak millióival) Olaszországban, a barátposzátával, az egyik közkedvelt nyaralóhelyen, Cipruson és a dögkeselyűvel Bulgáriában.

Minden országban a BirdLife helyi partnereivel dolgoznak közösen. Az a cél, hogy az ő munkájukat is segítve érjenek el közös eredményeket.

 


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!