Mozdonyparádéval is készül a 15. Nemzetközi Vasútmodell Kiállítás

Mozdonyparádé Mozdonyparádé archív (2018) Fotó: Körös Hírcentrum

A Vasutas Művelődési Ház idén tizenötödik alkalommal rendezi meg a nagy népszerűségnek örvendő Nemzetközi Vasútmodell Kiállítást és Mozdonyparádét szeptember 27-29-ig. Ez évben a Művelődési Ház és a Kandó Kálmán Vasútmodellező Klub életének középpontjába a vasúti modellek, a terepasztalok és a mozdony makettek kerülnek. A program mottója: három nap, három helyszín, 33 kiállító.

hirdetés

A több napos rendezvény kiemelkedő eseménye a szombati napon megrendezett Mozdonyparádé és vonatoztatás. A békéscsabai vasútállomás raktári rakodóvágányain erre az alkalomra felsorakozott mozdonyok, vasúti járművek és kézihajtány várja az érdeklődőket. A jubileumát ünneplő kiállítás kinőtte Művelődési ház falait, így idén három helyszínen várja a mozdonyok szerelmeseit. A VOKE Békéscsabai Vasutas Művelődési Házban, a Rokka Rendezvényházban, valamint a vasútállomás egykori várótermében.

hirdetés

A szombati Mozdonyparádé délelőtt 10 órától 16 óráig lesz ingyenesen látogatható a rakodóvágányokon. Kívül-belül meg lehet majd nézni a szerelvényeket, amelyekre a feljutást önkéntes mozdonyvezetők segítik. A kiállítás kihagyhatatlan részei a modulrendszerű terepasztalok, de lesznek vitrin modellek is. A gyermekek részére játszósarokkal is készülnek, ahol a  gyerekek elindíthatják majd a modelleket.

A MÁV-START Zrt. mellett magánvasutak is jelen lesznek. Újdonságként szolgál a Viessmann Modellgyártó Kft. úgynevezett Kézműves bütyköldéje, ahol elkészíthetjük a saját kis terepasztalunkat, az előtte a helyszínen megvásárolt tereptárgyakkal.

A kisgyermekes családok számára külön baba-mama szobát alakítottak ki. Óvódás és iskolás csoportok látogatására is számítanak, az egészen kisgyerekek mellett pedig a középiskolás fiatalok számára közösségi szolgálatra is lesz lehetőség.

A modellkiállítás mellett a „10 éves a Viharsarok vasútja blog” fotókiállítása is megtekinthető lesz, a felnőttek részére pedig mozdonyos kézműves sörökkel készülnek. A „125 éves az AEGV” (Alföldi Első Gazdasági Vasút) című kötete pedig szintén most mutatkozik be. Idén is jelen lesz a Legóváros, a 20-30 négyzetméter területet elfoglaló komplett városka, a vasút egykori várótermében lesz felépítve.

Az ország egész területéről érkeznek magánkiállítók is. Békéscsaba mellett, Mezőberényből, Tótkomlósról, Apátfalváról, Szegedről, Szolnokról, Hódmezővásárhelyről és Debrecenből is érkeznek kiállítók.

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 48 = 52