Újabb frekvenciát bukott el a Rádió 1

studio, Csaba Rádió, Mega Rádió, start rádió Illusztráció: Pixabay.com

A Médiatanács újabb frekvencián némítja el Andy Vajna néhai filmügyi kormánybiztos volt rádióját, mely sorra veszti el a korábban óriási terjeszkedéssel behúzott városokat – írja a Media1.

hirdetés

Elutasította szeptember 3-i, múlt heti ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Rádió 1, illetve a helyi Rádió 1-partner, a Rádió Hello Kft. médiaszolgáltatási jogosultságának a Heves FM 93,7 MHz frekvenciára vonatkozó, hosszabbításra irányuló kérelmét – értesült a Media1 az NMHH oldalán is fellelhető jegyzőkönyvéből.

hirdetés

A Heves FM 93,7 MHz rádiós spektrumra vonatkozó döntés várhatóan azzal jár majd, hogy 2019. november 24-én le kell kapcsolni az adást a frekvencián.

A szebb napokat látott Rádió 1 sorra bukja a városokat

A Rádió 1 az elmúlt időszakban már több más nagyvárosban elnémult a Médiatanács hasonló korábbi döntései miatt (például Pakson, Baján, Dunaföldváron, Szekszárdon), sőt a Balatonnál is ez történt a nyári nyaralószezon kezdetén. Igaz, a Rádió 1 egy ideig a médiaszolgáltatási jogosultság lejártát követően, kalózadásként még néhány városban jogosultság hiányában is elérhető maradt, de az NMHH végül mérőautót küldött a helyszínre, a mérőautó érkezését megneszelő Rádió 1 pedig, hogy elébe menjen a stúdióberendezések lefoglalásának, kénytelen volt beszüntetni az illegálisan sugárzott műsorát.

Régen még a Médiatanács nagy kedvence volt a Rádió 1

Ami a Rádió 1 körül történik, azért is érdekes, mert a Rádió 1 korábban, még a kormánybiztos tulajdonlása idején sorra nyerte az újabb és újabb frekvenciákat a Médiatanácstól (a frekvenciáik száma már bőven meghaladta a 40-et is).

A Médiatanács a Rádió 1 terjeszkedése érdekében jogsértésektől sem riadt vissza a pályázati eljárások során. Ennek ellenére (vagy épp ezért) a Médiatanács tagjai a törvénytelenségek ellenére is helyükön maradhattak, sőt épp most úgy néz ki, hogy akár további évekig is a helyükön maradhatnak a grémium tagjai, mivel a Fidesz nemrég obstrukcióval megakadályozta, hogy a Médiatanács lejárató mandátumú tagjainak helyére új jelölésekről döntsön az Országgyűlés. (A Magyar Újságírók Országos Szövetsége szerint ez súlyos sajtóvészhelyzetet eredményez a választásokat megelőzően, ami a választások kimenetelére is hatással lehet.)

Mi lesz így a Rádió 1-gyel?

A piacon egyébként hosszú ideje találgatások vannak a Rádió 1 jövőjét illetően, vagyis arról, hogy kiköt-e végül a fideszes médiaholding, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnál (KESMA) a rádió, ahogyan az történt az országos Retro Rádióval is, vagy a Rádió 1 megmaradhat-e közvetett delaware-i offshore tulajdonban a mostani, ismeretlen tulajdonosnál.

Ilyen médiatanácsi döntések mellett azonban nem lesz könnyű a működést piaci alapon biztosítani, pláne mivel a Rádió 1 körül egyébként is szorul az állam hurka, mivel az állami reklámbevételeik is visszaestek Vajna halála óta. Ráadásul a Rádió 1-nek már a tavalyi üzleti eredményei sem lettek túl fényesek.

Kapcsolódó tartalom:

 

hirdetés