Kétsopronyban a mindennapok része a sport

Fotó: Körös Hírcentrum

Kétsopronyban nagyon sokan használják a Békéscsabai Kistérségi társulás által, pályázati pénzből megépített kerékpárutat. Akár munkába igyekeznek, akár csak sportolásra vágynak ezt az utat használják.

hirdetés

Völgyi Sándor Kétsoprony polgármestere a vele készült interjúnkban elmondta, hogy nem csak a községben élők, hanem a Kondorosiak és Békéscsabai lakók körében is nagyon népszerű lett az út. Békéscsabától egészen Békésszentandrásig húzódó kerékpárút a biztonságosabb munkába járást, a sportolást is elősegíti.

hirdetés

Eleinte Kondorosról indult el a kezdeményezés, ők kezdték el építeni a kerékpárutat Békéscsaba felé. Kondoros önkormányzata kereste meg Kétsoprony vezetését, hogy nincs-e kedvük folytatni ezt a kezdeményezést. Kétsoprony sajnos pénzügyileg nem tudta megkezdeni az építést, de a Kistérségi Társulás felvállalta helyettük. Nyertes pályázatból pedig létre is hozták az utat a Fília Alapítványig, onnan pedig Békéscsaba önkormányzata folytatta az építést.

Kiemelte, hogy az embereknek igényük van erre, és mivel egy bizonyos kor után a futás már nem ajánlott a bicikli marad. Annak idején a bekötő mellett lévő keresztet is azért hozták létre, hogy mellette lehessen pihenni, beszélgetni lehessen, így aztán egy jó közösségi térré nőtte ki magát az elmúlt időszakban.

Kétsopronyban ősszel és tavasszal is rendeznek ügyességi kerékpárversenyt, amin a gyerekek, fiatalok összemérhetik az erejüket, ügyességüket egymással, korosztályokra bontva. Ezt bezárva egy előadás is helyet kap a biztonságos közlekedésről. Itt külön kitérnek arra, hogy milyen eszközöknek kell lennie egy kerékpáron, valamint a közlekedés szabályait is megismertetik a fiatalokkal.

A csütörtöki kerékpáros túrának az volt a célja, hogy a sportra ösztönözzék a fiatalokat, azonban a sport Kétsopronyon a mindennapi élet része. A községben mindenki kerékpárral jár dolgozni, sokan Békéscsabára is biciklivel járnak át, ha megérkezik a tavasz. A reggeli túrára is szinte mindenki szeretett volna részt venni, de valahol határt kellett szabni.

Völgyi Sándor már az óvodában is tart mozgáskoordinációs foglalkozásokat az elmúlt években és idén is tervezi. Az általános iskolában pedig már a labdarúgás, a kézilabda van jelen a gyerekek életében. Ha pedig ők már nem tudják megteremteni a megfelelő körülményeket a fiatalok Kondorosra illetve Békéscsabára járhatnak át edzésekre.

hirdetés