Ünnepélyesen átadták a Balassi épületét

Balassi Fotó: Körös Hírcentrum

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Balassi Bálint Magyar Művészetek Háza önkormányzati épülete energetikai korszerűsítésen esett át. A terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül valósult meg a felújítás 126 millió forintból. A mai napon pedig ünnepélyes keretek között átadásra is került.

hirdetés

A beszédet Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kezdte, aki elmondta, hogy az épület a város központjában áll, és a békéscsabaiak szívében is nagy helyet foglal el. Először a kisgazdák használták, majd a Megyei Művelődési Központ épületeként töltötte be a funkcióját. Herczeg Tamás maga is tanult itt társas- és néptáncot, de még a gyermekei is ide járnak. Kiemelten fontosnak tartja a hagyományok ápolását, és a néptánc szeretetére nevelést.

hirdetés
Fotó Körös Hírcentrum

Kiss Tibor alpolgármester szerint Békéscsabán hagyománya van a néptáncnak, épp ahogyan a kolbásznak. Ő maga is itt tanul először társas táncot, majd kipróbálta magát a néptáncban is, bár elmondása szerint ő neki sosem ment ilyen jól de Mlinár Pál, aki őt tanította rendkívüli türelemről tanúskodott.

“Egy csoda, ami ezekben az emberekben van, az a tehetség ahogyan ők táncolnak, és ennek a tudásnak az átadása is maga a csoda.” Örül, hogy ilyen méltó körülmények között lehet néptáncot oktatni Békéscsabán, és reméli, hogy még sokáig fogják ezt a tudást továbbadni.

Fotó: Körös Hírcentrum

Dr. Sódar Anita a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft ügyvezetője a projeketet mutatta be. Az Európai Uniós támogatásban felújításra került épület Békéscsaba arculatát is megváltoztatja, hiszen a belső teren kívül a homlokzat is megszépült.

A beruházás során a homlokzat és a zárófödémek utólagos hőszigetelése, központi fűtésrendszer kiépítése és a homlokzati nyílászárók cseréje is megvalósult. A projekt a megújuló energia hasznosító rendszer kiépítését tartalmazta. A beruházás során a projektarányos akadálymentesítés követelményei is megvalósultak.

Akadálymentes bejárat, valamint akadálymentes WC is kialakításra került, továbbá az öltözők is felújításra kerültek. A kivitelezési szerződés 116 millió forint értékről szólt, és Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata pedig több mint 2,5 millió forint önerővel járult hozzá a hiányzó összeghez.

Mlinár Pál művészeti igazgató 57 évvel ezelőtt kezdte a néptáncot ebben az épületben és azóta is itt van. Az épület 16 kisgazda pénzéből lett felépítve és 1925-ben kezdődött el az építkezés. Eleinte a földszinten tej- és kenyérbolt volt, egy másik részén a sarkon pedig kocsma üzemelt, továbbá egy mezőgazdasági bolt is volt a földszinten.

1947-ben megalapult Balassi Táncegyüttes, közben 1954-ben városi kultúrház lett az épületből, és ide helyezték a táncegyüttest is. Ezután lassacskán az épület megkapta a ma ismert Balassi nevet.

Mlinár Pál kiemelte, hogy milyen gördülékenyen folyt az építkezés. Nem kellett kiköltözniük és megszakítaniuk a programokat sem. Amíg lent építkeztek, addig fönt táncoltak, majd helyet cseréltek. Ezzel a tanév kezdete sem csúszott el, mert addigra befejeződtek a belső munkálatok és a tanév alatt a külső részeket újították. Így tavaly és idén is zavartalanul folyatódhattak mind a táncpróbák, mind a tanítás.

hirdetés