Zár alá vette a rendőrség Simonka György fideszes képviselő otthonát

Simonka Fotó forrás: Youtube

Zár alá vette a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala Simonka György fideszes országgyűlési képviselő újkígyósi otthonátderítette ki a 24.hu.

hirdetés

A portál azt írja: bár a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt vád alá helyezett kormánypárti politikus és felesége évek óta nem tulajdonosai az ingatlannak, változatlanul ott laknak.

hirdetés

A társasházzá alakított családi ház néhány éve került részben Simonka unokahúga, részben a gyerekei nevére. A Simonka család 160 négyzetméteres otthonát pedig éppen azon a napon vették zár alá, amikor a fideszes képviselőt tavaly novemberben gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség.

Az ingatlanhoz – ahol korábban házkutatás is volt – tartozik egy 110 négyzetméteres padlás, ami ajándékozással került Simonka gyerekei nevére, ezt két héttel a politikus kihallgatása után, decemberben szintén hatósági rendelkezés sújtotta. A zár alá vételt a földhivatal is bejegyezte az ingatlan tulajdoni lapjára.

2016-ban Bod Tamás (korábban az Együtt képviselője) feljelentést tett, fedezetelvonás bűntettének alapos gyanúja miatt a kormánypárti képviselő ellen. Azt állította, Simonka eladta a házát az unokahúgának, akitől azóta visszabérli. Bod azt gyanította, erre azért volt szükség, mert csődbe ment a fideszes képviselő agrárvállalkozása, a mára felszámolás alatt álló Magyar Termés TÉSZ Kft., amelynek javára – Simonka akkor ismert vagyonnyilatkozata szerint – 357 millió forint erejéig kezességet vállalt.

Mint azt a 24.hu írja: Simonka nevén a felszámolás kezdetekor már nem volt érdemi vagyon, csupán egy használt Fiat teherautót tudtak lefoglalni tőle, és a fizetése nagyobb részét elviszi a végrehajtó. Később az ügyészség Bod Tamás feljelentésére azt írta: „a feljelentést szoros tárgyi és személyi összefüggés folytán a Központi Nyomozó Főügyészség egy már folyamatban levő nyomozás keretében vizsgálja.”

Simonka az őt sújtó végrehajtás ellenére nagy lábon él: 2016 nyarán járt például a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon a magyar válogatott mérkőzésein, háza visszabérlése mellett pedig egy nagy értékű Volkswagen Phaetont használ. A 24.hu megtudta: a 15 millió forintos járművet hivatalosan a politikus testvérének, Simonka Zsófiának a cége, a szintén botrányokkal terhelt Aktív Klub Kft. lízingeli. Mellékszál, de a cégben korábban Font Sándor, a parlament mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke is tulajdonos volt.

Simonka György újkígyósi otthonának tulajdoni lapja szerint folyamatosan manővereztek az ingatlannal. A fideszes képviselő után, 2008-ban a politikus egyik üzlettársa lett tulajdonos, épp az, akit egy időre előzetes letartóztatásba helyeztek a költségvetési csalás miatt folyó büntetőeljárás során, és aki a 32 további vádlott egyike a Simonka-ügyben. Ezután 2011 és 2012 közt Simonka felesége lett a tulajdonos, ő azonban 2012 decemberében továbbadta az ingatlant a politikus unokahúgának. Az ingatlant később társasházzá alakították, és egy része a politikus gyerekei nevére került.

2012 azért lényeges időpont, mert volt az első olyan év, ami igen rosszul sikerült a később csődbe ment Magyar Termés TÉSZ Kft.-nek, amelyben Simonkának és feleségének 45 százaléknyi tulajdonrésze és jelentős befolyása volt. Ez az a társaság, amelynek tevékenysége a politikus elleni vádemelés lényeges részét képezi. A HVG korábbi beszámolója szerint a társaság 2012-es taggyűlésén szembesült a házaspár a drámai helyzettel: a 213 millió forintos bevételnél majdnem kétszerese, 407 millió forint volt a veszteség. 2011-ben és 2012-ben a cég bevétele a harmadára csökkent, és összesen több mint 600 millió forint veszteséget halmozott fel. Ekkor már gondolhatták, hogy előbb-utóbb csődbe megy a cég.

Ezután már óvatosabb volt Simonka és felesége, de 2017-ben – igaz, mindössze másfél hónapra – az asszony tulajdonosa lett a már társasházzá alakított ingatlan egyik albetétjének, amit aztán gyorsan tovább ajándékozott gyerekeinek.

A 24.hu azt is megírta: Simonka faluja hemzseg a szellemberuházásoktól. Uniós százmilliók útját követték a Békés megyei Pusztaottlakára, ahol egy elhagyatott, lezárt ipari parkot találtak, holott számos nagyberuházás munkálatainak kellene lassan befejeződniük. Mint írják: a negyedmilliárdos kerékpáros központnál egy kapavágás sem történt, a 650 millió forintos vadasparkban néhány állat sütkérezik.

Simonka legutóbb augusztus 22-én reagált közösségi oldalán az ellene felhozott vádakra. Azt írja: “Fenntartom az általam korábban elmondottakat. Nem követtem el semmilyen törvénysértést. Nagyon sajnálom, hogy az eljárás sokak számára okoz kellemetlenséget és hiszem, hogy a független bíróság előtt minél előbb tisztázhatom magam. Az eljáró hatóságokkal ennek érdekében eddig is legjobb tudásom szerint együtt működtem és a továbbiakban is így fogok tenni.”

hirdetés