Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta a legfőbb ügyész

Simonka Fotó forrás: Youtube

Indítványozta Simonka György országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész – olvasható az ügyészség hivatalos honlapján. A mentelmi jog felfüggesztésére azért lenne szükség, hogy gyanúsítottként hallgathassák ki a fideszes politikust.

hirdetés

A Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt nyomoz az ügyben. A gyanú szerint Simonka és társai jogtalan vagyoni haszonhoz jutottak. A beruházásokat és az eszközbeszerzéseket felüláraztak, így a kérelmekben valótlan adatokat tüntettek fel azért, hogy nagyobb összegű támogatáshoz jussanak.

hirdetés

Simonka György meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45 %-át -, szolgáltassák vissza neki készpénzben. A beruházásokkal okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1 milliárd 400 millió forintot.

És hogy milyen jelek utalhattak korábban arra, hogy talán valami nincs rendben Simonka György körül? Íme:

2015. decemberében megalakult a KBC Békés Megyei Települések Fejlesztéséért Nonprofit Kft, azzal a céllal, hogy az európai uniós pályázati forrásokból segítse az önkormányzatok, vállalkozások, települések és társadalmi szervezetek fejlesztési elképzeléseinek megvalósítását. A Közép-Békési Centrumot (a továbbiakban: KBC), nyolc település önkormányzata hozta létre: Gyula, Békés, Szarvas, Kondoros, Körösladány, Vésztő, Sarkad és Dévaványa. A későbbiekben további települések csatlakoztak, ugyanakkor a Békés megyei 4. sz. országgyűlési egyéni választókerület – mely választókerület országgyűlési képviselője Simonka György -, települései nem csatlakoztak a társasághoz. Vajon miért?

2016. március elején a Gyulai Almásy Kastély Látogatóközpont átadó ünnepségén dr. Görgényi Ernő, Gyula Város polgármestere, dr. Kovács József és Lázár János kancellária miniszter jelenlétében az avató beszédében így fogalmazott: “Az elmúlt öt évben Gyulán, összesen 28 milliárd forint értékű beruházás valósulhatott meg… egyes térségekkel ellentétben, nálunk nem merül fel a kérdés, hová lett a pénz. A városunkba érkező minden pályázati támogatás, az utolsó fillérig és jól látható módon a köz javát szolgálja.Gyula egy olyan város, ahol érdemes befektetni. Ezt pedig nem véletlen itt és most hangsúlyozom, hiszen ez az üzenet nem csak a magántőkének szól. Ezen üzenet címzettje a kormányzat is, hiszen a kormány meghirdetett céljai szerint, EU és állami támogatásokat is csak olyan beruházásokhoz érdemes nyújtani, melyek megtérülnek és megalapozzák a jövőt. Gyulán az állam által nyújtott beruházási támogatások is megtérülnek”

“Nálunk nem csak, hogy valóban és látható módon az utolsó fillérig a fejlesztésre költjük a megítélt pénzt, de ezt követően a megvalósult javak nem újabb problémaként, mintegy önkormányzati közpénz temetőként működnek, hanem minimum önfenntartóak, de inkább nyereségesen gazdálkodnak… a megítélt 2,4 milliárd forint EU-s és állami támogatás ezúttal is magas színvonalon hasznosult” Kinek üzent ezzel a gyulai polgármester?

Az átadó ünnepségen rögzített hanganyagunk részlete itt meghallgatható:

 

Néhány nappal később, Simonka Mezőkovácsházán tartott sajtótájékoztatót, és hallhatóan magára vette Gyula város polgármesterének célzását. Beszédében elmondta: beruházások formájában, mintegy 150 milliárd forintot szeretnének bevonzani Dél-Békésbe, szerinte a nekik járó forrásokat Közép-Békés folyamatosan fölélte. “A pénzek nekünk járnak, az a város, amely nem fejletlen; nem hátrányos, azoknak nem jár. Sőt, ha igazságot akarnánk szolgáltatni, el kellene vennünk tőlük” -fogalmazott. A KBC mintájára Simonka vezényletével 2016. májusában létrehozták a Dél-Békés Jövőjéért szövetséget. A szövetség a térség jövőjének biztosítását tűzte ki célul.

Simonka György neve a következő hónapokban több kétes ügyben is felmerült és többször kényszerült mentegetőzésre, mint például: kétes ingatlan ügyek, pályázati pénzek megcsapolása, felülárazott vállalkozói díjak visszaosztása. 2016. szeptember végén Mezőkovácsházán tartott lakossági fórumon a sajtó képviselői ezekről az ügyekről is kérdezték.

A lakossági fórumon rögzített hanganyagunk részlete itt meghallgatható:

 

Kovács István és Bod Tamás Fotó: Körös Hírcentrum

2016. november 14-én Bod Tamás (korábban az Együtt képviselője) feljelentést tett, fedezetelvonás bűntettének alapos gyanúja miatt Simonka György ellen. 2016. decemberében megérkezett a Központi Nyomozó Főügyészség válasza, melyből kiderült, hogy a Legfőbb Ügyészség (már) nyomozást folytat Simonka György személyével szoros összefüggésben, az értesülés nem sokkal később a sajtóban is megjelent. Ezzel közel egy időben kezdett el terjedni egy hírlevél Facebookon, melyben Simonka melletti kiállásra kérték támogatóit.

Később Szegedi Balázs fideszes képviselő, aki Simonka kampányfőnöke volt 2014-ben, majd kabinetvezetője elismerte, hogy valós az a direktíva, ami felkerült a közösségi oldalra. A hírlevélben foglaltak szerint, Simonkát pusztán azért támadták, mert Dél-Békésnek több támogatást szeretett volna szerezi, mint a megye fejlettebb régióinak, például Gyulának. Dr. Görgényi Ernő ekkor felszólította Simonkát, határolódjon el a rá hivatkozó hírlevélben foglalt azon tanácsoktól, amik a gyulai emberek sértegetésére, a megye más települései elleni gyűlöletkeltésre buzdítanak. A fideszes belharcról korábban az RTL Klub is beszámolt.

Bod Tamás nyilván más indíttatásból, vélhetően a közelgő kampányidőszak miatt is tartott több sajtótájékoztatót az üggyel kapcsolatban. Mint az ismeretes, Bod Tamás az Együtt országgyűlési képviselő jelöltjeként indult a 2018-as parlamenti választásokon. Nem vonható párhuzam a két szál – dr. Görgényi Ernő és Bod Tamás -, történéseinek indíttatása között. Dr. Görgényi Ernő polgármesterként, beszédeiben egy markáns véleményt fogalmazott meg a pályázati források és a támogatások felhasználást illetően, vélelmezhetően mindezt Gyula Város érdekeltségeinek és lakosságának védelme motiválta.

Bod Tamás és Kovács István 2016. decemberében sajtótájékoztatót tartott az üggyel kapcsolatban. A Körös Hírcentrum által rögzített hanganyag itt meghallgatható: 

 

“Átlátszó, ahogyan Simonka György a gyulai sikereket okolja eddigi fejlesztéspolitikai kudarca miatt” – reagált Gyula város polgármestere egy telefonos interjúnkban a korábban említett Facebook hírlevélre. “A Dél-békési emberek, minden bizonnyal okkal hiányolnak sok fontos fejlesztést a lakókörnyezetükből. Azonban érdemes tudni, hogy míg 2007-óta a gyulai kistérség 42 milliárd forint fejlesztési pénzt kapott, addig az orosházi és a mezőkovácsházi kistérségek összesen több, mint 80 milliárd forint fejlesztési forrást kaptak. Ha ennek nyomát Dél-Békésben az ott élő emberek nem látják, akkor annak felelősét nem Gyulán kell keresni” – zárta gondolatait dr. Görgényi Ernő.

A dr. Görgényi Ernővel készült telefonos interjúnk részletét itt meghallgathatják:

 

2017. januárjában újévi állófogadást rendeztek Gyulán. Görgényi beszédében egy újabb célzást intézett egy Dél-Békési politikus, talán éppen Simonka György irányába. “Az idei évtől a megye állami köznevelési intézményrendszere két igazgatási területre oszlik. Az egyik székhelye nem volt vitás, hogy Békéscsaba lesz. A másik ügyében azonban éles küzdelem bontakozott ki, voltak, akik Dél-Békésbe szánták. A kormány azonban ezúttal is Gyula mellett döntött… az eset tanulsága: egy város polgári hagyományai, intézményi adottságai, kultúrája mégiscsak többet nyom a latban, mint adott esetben egy megfelelő háttér nélkül nyomuló politikus agresszivitása, suttyó kivagyisága, alvilági tempója”

Dr. Görgényi Ernő beszédének részlete itt meghallgatható:

 

2018. október közepén, a mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló híreket Simonka György így kommentálta Facebook oldalán:

“Igen, hallottam én is a híreket, ami a mentelmi jogom visszahívásáról szól. Ez annyit jelent, hogy engem is meg lehet hallgatni az említett ügyben. Magam sem értem, de természetesen állok elébe minden kérdésnek annak érdekében, hogy mielőbb kiderüljön az igazság”

A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben eddig 29 személyt (ügyvezetőket, alvállalkozókat, hozzátartozókat, bizalmi embereket, vesztegetéssel érintetteket) hallgatott ki gyanúsítottként, akik valamennyien szabadlábon védekeznek.

Cikkünkben közzétett hangfelvételrészletek szövegkörnyezetükből kiragadott anyagok, a pontos tájékozódás és megértés érdekében érdemes meghallgatni a teljes hangfelvételeket!

Kövessen minket Facebookon is!

hirdetés

Szóljon hozzá!

14 + = 15