Rengetegen vettek részt az M44 Futás-Kerékpár és Görkori túrán

M44 Fotó: Körös Hírcentrum

Legalább ezerötszázan vettek részt az M44-es gyorsforgalmi út Tiszakürt és Kondoros között szakaszán megtartott futóversenyen, valamint kerékpáros és görkori túrán. A célnál étellel várták a túrázókat, és minden résztvevő kapott egy érmet, pólót és 3-4 kilométerenként frissítőt.

hirdetés

Zalai Mihály a Békés Megyei Önkormányzat elnöke elmondta, hogy a megyei képviselők és polgármesterekkel együtt közel húszan indultak el a rajtból, rajtuk kívül pedig több mint 1000 ember vett részt a túrán csak biciklin. Az elnök a túra megkezdése előtt elmondta, hogy ő egy huzamban eddig legfeljebb csak a felét tekerte le ennek a távnak, de bízik magában és abban, hogy teljesíteni tudja.

hirdetés
M44, bicikli
Fotó: Körös Hírcentrum

A részvétel feltétele volt, hogy lehetőség szerint mindenki készüljön fel pótgumival, és belső gumi cseréjéhez szükséges eszközökkel. Zalai Mihály és rajta kívül szinte mindenki így is tett. Azonban ha mégis baleset történne, valaki lerobbanna, két telefonszámon keresztül bárki hívhat segítséget. Akár a bicikli mentésére van szükség, akár valaki rosszul érzi magát az út során.

 

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is részt vett a túrán, aki szintén nagyon várta ezt a napot. Azt nem különben, hogy elkészüljön az út, hiszen a megyeiek számára ez egy évtizedes álom. Arról nem is beszélve, hogy sok életveszélyes helyzet megszűnik, amikor ez a kétszer két sávos út betölti majd a szerepét. A forgalom is osztódni fog és a kis települések közötti forgalom megmarad, egy jelentős része pedig átkerül a gyorsforgalmi útra.

Sokan eddig Budapestről az 5-ös főúton jöttek Kiskunfélegyházáig, vagy Szegedig ezek után többen fogják használni az M44-est is és jelentősen rövidülni fog a fővárosba való utazás ideje. Továbbá jövő héten lesz egy egyeztetés arról, hogy az M47-es Békéscsaba és Debrecen, illetve Békéscsaba és Szeged közötti szakaszának mi legyen a nyomvonala.

A túrán egyébként sok családos ember, barátok közösen vesznek részt, és az országgyűlési képviselő is sok ismerősével találkozott itt. Nem csak Kondorosról, de Békéscsabáról is rengetegen részt vesznek a túrán, és természetesen az egész megyéből sokan megjelentek. Herczeg Tamás sokat kerékpározott fiatalabb korában Szegedre, Kecskemétre de akár az országhatáron túlra is. Békéscsabán is leginkább kerékpárral jár, így számára ez felüdülés lesz.

M44
Herczeg Tamás / Fotó: Körös Hírcentrum

 

Kálmán Tibor Békés város alpolgármestere bár egy térdműtét után van, de az elmúlt fél évben több mint 800 kilométert biciklizett. Reménykedik benne, hogy ez sem fog számára problémát okozni. Békés városában egyébként is leginkább kerékpárral közlekednek, az elmúlt 10 év alatt rengeteg kerékpárút került megépítésre, és a városban szinte bárhonnan el lehet jutni egyik pontból a másikba biciklin.

Elmondta, hogy egy áldás lesz az út a békésiek számára, még ez a 60 km-es szakasz is. Hozzátette: nem csak gyorsaságban lesz jelentős változás, de a gazdaság fellendülését is jelentheti az egész régió számára.

M44
Kálmán Tibor / Fotó: Körös Hírcentrum

Képgaléria:

 

hirdetés